Annons
Denna artikel är en annons i samarbete med Consensum.

Specialistutbildning inom psykisk ohälsa

Att äldre ofta drabbas av psykisk ohälsa är tyvärr ganska vanligt och anledningarna kan vara flera. Man har tappat sin yrkesroll – sin identitet, förlorat en livspartner eller någon närstående, hälsan har blivit sämre vilket kan göra att man drar sig undan och isolerar sig, känsla av oro och ängslan, förvirringstillstånd mm. Människor som mår dåligt drar sig ofta undan och tar ingen egen aktiv hjälp att bryta sin isolering.

Pamela Andreassen (bilden) är arbetsterapeut och sedan 2010 även lärare och handledare för utbildningen Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa Consensum. Hon berättar att stort fokus i utbildningen ligger på hur man kan hjälpa personer att återhämta sig från en allvarlig psykisk ohälsa – hur man kan stödja en person i vägen tillbaka för att må bättre. I utbildningen får man även lära sig att ta fram en individs styrkor och ha förståelse för hur en person med psykisk ohälsa upplever sin situation.

Utbildningen är för dig som är undersköterska och redan har en del erfarenhet av att arbeta med människor med psykisk ohälsa och är intresserad av att lära dig mer. 

Många arbetar idag med människor som mår dåligt men man vet inte riktigt hur man ska bemöta dem, berättar Pamela. Det kan vara jättejobbigt att lämna en människa i sitt rum eller i sitt hem som pratar om hur meningslöst det är att leva osv. Maktlösheten man känner kan vara jättejobbig men då måste man, enligt Pamela, våga fråga, våga se oron och problemet men även våga ta ett jobbigt samtal med personen. För att klara detta krävs kunskap och många som gått utbildningen berättar att de tack vare utbildning, praktik och diskussioner med övriga kursmedlemmar fått verktygen de behöver för att göra ett bättre jobb. Och i många fall har tidigare kursdeltagare snabbt fått nya och mer specialiserade arbetsuppgifter!!

Pamela berättar slutligen att klasserna är en brokig samling av människor med bakgrunder inom psykiatri, boendestöd, LSS, hemtjänst och särskilda boenden. Stämningen i grupperna brukar vara väldigt bra och förutom träffarna så finns lärplattformar och oftast startar man även facebookgrupper mm för att utbyta erfarenheter, frågor och tankar!

Utbildningen är på distans, halvfart under 2 års tid med träffar 1 ggr/månad i Lund och med en ny omgång som startar i augusti 2020.
Blir du nyfiken och vill veta mer är du välkommen att kontakta Pamela på tel. 046 271 77 78 eller pamela.andreassen@consensum.se

Läs gärna mer och anmäl dig här >>>

Denna artikel är en annons i samarbete med Consensum.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Specialistutbildning inom psykisk ohälsa"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.