Annons

Snäll, lugn, trevlig och glad

Från olika håll kommer åsikter och förslag om hur vi ska lösa ”Framtidens äldreomsorg”, när vi lever så länge och de äldre är så många och de yngre så få. En del säger att det behövs mer personal (äldreomsorg handlar om ”antal händer”), andra att det behövs mer teknik (smarta tekniska lösningar gör att det inte behövs så mycket personal). Ytterligare andra säger att det är en utbildningsfråga (om äldreomsorgspersonal kan mer, behövs inte lika många som arbetar). De flesta säger nog att det behövs en mix av allt det här och mer därtill, men viktigt är väl att vi har på fötterna är vi pratar om olika lösningar, att vi vet vad vi pratar om. Att inte någon förespråkar det ena eller andra av politiska eller affärsmässiga skäl, eller vad det nu kan handla om. Att inte en borgerlig äldreomsorgsminister per automatik säger att det handlar om kunskap eller en facklig företrädare per automatik hävdar att det handlar om antalet personer. Utan att vi faktiskt tar reda på hur det ligger till.

För en dryg vecka sedan kom en avhandling som heter ”Hur uppfattningar om kompetens formar omsorgsarbetet, omsorgsbehoven och omsorgsrelationen”. Det är Magdalena Elmersjö som tittat på det här med utbildning och kompetens i äldreomsorgen. Hon har intervjuat enhetschefer, undersköterskor och omsorgsmottagare, dvs äldre personer själva och bett dem berätta hur de ser på kompetens i äldreomsorgen. Avhandlingen är spännande att läsa, på det där sättet att den väcker tankar åt alla möjliga olika håll. Gillar ni den typen av texter kan jag rekommendera er att läsa den.

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

Vi kommer att få se många rapporter och avhandlingar om äldreomsorgen de närmaste åren, var så säkra. Och de kommer att vara en del i pusslet när vi bygger Framtidens äldreomsorg (som väl snart borde vara här). Här är alltså en.

Ha det gott i höstsolen allesammans! Vi hörs! // Lill

PS. Vilken kompetens tycker de äldre själva är viktigast att personalen har? Jo, att man är snäll, lugn, trevlig och glad.

Bli den första att lämna en kommenter på "Snäll, lugn, trevlig och glad"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.