Annons

Skyll aldrig på någon annan

För ett tag sedan funderade jag på om man genom de tankar man har om sin chef faktiskt också skapar sin chef. Tänker jag att chefen är bra, lägger jag märke till allt bra chefen gör. Tänker jag att chefen är mindre bra, lägger jag märke till att chefen gör som är – just det, mindre bra. Jag kom fram till att det nog är så, och många av er läsare verkade hålla med.

Då vänder vi på det. Då borde detsamma gälla även i motsatt riktning, dvs att chefen skapar sina medarbetare. Den chef som tänker positivt om sina medarbetare, pratar positivt om sina medarbetare, lägger märke till allt positivt som medarbetarna gör – den chefen har bra medarbetare. Och tvärt om.

Det här perspektivet, hur chefen ser på sina medarbetare, är dessutom ännu mer intressant än de tidigare funderingarna. För enligt dem som vet, de som studerat psykologi och grupprocesser, sprider sig förhållningssätt i organisationer uppifrån och ned . Så var hamnar vi då? Jo, chefer med en välvillig syn på sina medarbetare, har medarbetare som har en välvillig syn på brukarna. Behöver jag vända på det? Chefer med en mindre välvillig syn på sina medarbetare, får medarbetare med en mindre välvillig syn på brukarna.

Ska vi komplicera det lite till? För även chefen har ju en chef, minst en chef, antagligen betydligt fler. Tänker vi så här fullt ut hamnar ansvaret för förhållningssätt och klimat i organisationen hos högste chefen, och det låter inte som en rimlig börda för högste chefen att bära. Jag köper inte det.  Däremot tror jag att den chef som finns närmast brukarna, den chefen påverkar mycket hur vårdpersonalen bemöter brukarna. Men eftersom vårdpersonalen påverkar chefen, som i sin tur påverkar vårdpersonalen tillbaka, så landar vi till sist i att alla är ansvariga för hur vårdpersonalen bemöter brukarna, som naturligtvis påverkar vårdpersonalen genom sitt bemötande.

Snurrigt? Relationerna på jobbet är helt enkelt allas ansvar. Skyll aldrig på någon annan. // Lill

 

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Skyll aldrig på någon annan"

 1. Conny Akterhall | 29 april, 2010 kl. 07:45 | Svara

  Låter helt rätt. Den person som gör ”fel” ska inte skuldbeläggas, för då blir det antagligen ännu mer ”fel”. Den personen behöver istället stöd och bekräftelse för att göra mer ”rätt”.

  Conny Akterhall, utbildare i bemötande och förhållningssätt

 2. Karin Ekström | 29 april, 2010 kl. 08:37 | Svara

  Jag håller med om att om vi ser det positiva och även sätter ord på det som är bra kommer vi att märka att det ger resultat. Konstigt nog är det lättare att se de svaga punktera hos människor och även att pratat om det. Jag ser mina medarbetare som den största tillgången i mitt uppdrag som chef. Tips! Läs Stefan Einhorns bok ”Konsten att vara snäll”. Skaffa deig en vana att se saker du uppskattar i stället för att kritisera. (Gotham)

 3. Sven-Erik Henriksson | 29 april, 2010 kl. 09:17 | Svara

  Målet för medarbetarna och chefen måste vara att de tillsammans skapar bra förutsättningar. Att lyfta fram goda exempel, se medarnbetare och ´chefer för det goda som dagligen presteras på arbetsplatserna. Vi måste i större utsträckning vända blicken mot de framgångar vi åstadkommer och hantera våra misstag mer professionellt. Vi är snara att hänga enskilda individer, men glömmer bort att orsakerna ofta kan vara kopplade till brister hos andra eller kanske är upphovet rentav ett resultat av mitt beteende.

 4. Kort sagt: Det är mitt ansvar hur jag bemöter mina medmänniskor och hur jag har det på jobbet, i samhället, i livet.

 5. Ann Charlotte Lundevall-Ståhlgren | 29 april, 2010 kl. 17:55 | Svara

  En sådan vis livsfilosofi som man kan nyttja hela livet i alla relationer! Ta bort alla ”skylla ifrån sig” och” leta syndabockar”, och det blir både lättare att leva och jobba!!

 6. lian green-brzezinska | 3 maj, 2010 kl. 11:01 | Svara

  Alldeles självskrivet blir alla människor styrkta av att vi tror dem om att kunna, vilja och åstadkomma rätt saker. Och var och en av oss blir oxå friare i livet om vi inte skuldbelastar varken andra eller oss själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.