Annons

Sista chansen att söka ledarskapsutbildningen

Nu är det dags för den andra (och sista) intagningen till den nationella ledarskapsutbildningen för chefer i äldreomsorgen. För de som tidigare inte gått värdegrundsutbildningen är sista ansökningsdagen 1 december, för de som gått den utbildningen och därmed börjar direkt på delkurs 2 är sista ansökningsdagen 15 april 2014. Utbildningen som startade i höstas lockade närmare var femte chef att söka redan vid första intagningen.

Den nationella ledarskapsutbildningen vänder sig till enhetschefer eller ledare med motsvarande ansvar i kommunalt, privat och ideellt driven äldreomsorg. Socialstyrelsen har upphandlat utbildningen på uppdrag av regeringen och den genomförs som en högskoleutbildning som läses på kvartsfart under fyra terminer. Genomförd utbildning ger 30 högskolepoäng.

Det tas inte ut någon kursavgift, men arbetsgivaren får stå för kurslitteratur, resor och kostnader för eventuella vikarier.

De lärosäten som anordnar utbildningen är Umeå universitet, Ersta Sköndal högskola, Högskolan i Borås, Göteborgs universitet och Hälsohögskolan i Jönköping. I södra Sverige är lärosätens rangordnade så att Borås platser fylls först, därefter Göteborgs och i tredje hand Jönköpings.

Utbildningen är webbaserad, men deltagarna träffas fysiskt minst två gånger per termin. De olika delkurserna handlar om den nationella värdegrunden, lagstiftning och styrdokument som ledningsstöd, ledarskap, medarbetare och organisation samt upphandling, uppföljning, förbättringskunskap och evidensbaserad praktik.

Utbildningen är en punktinsats som genomförs 2013-2015. Till första antagningen som skedde våren 2013 med kursstart i augusti/september i år sökte fler än 900 av landets cirka 5000 chefer i äldreomsorgen. Nu har en ny ansökningsperiod öppnat upp med sista ansökningsdag 15 november. Kursstart blir i januari/februari 2014.

De som har slutfört utbildningen ”Att leda och arbeta utifrån den nationella värdegrunden i äldreomsorgen” kan tillgodoräkna sig denna och börjar därför direkt på delkurs två. Ansökan till den ska göras mellan 1 mars och 15 april 2014 och kursstart blir till hösten nästa år.

Läs mer om utbildningen på www.socialstyrelsen.se/ledarskapsutbildning

Frågor om utbildningen besvaras av Annika Jalap Hermanson, annika.jalap-hermanson@socialstyrelsen.se, 075-247 39 78

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Sista chansen att söka ledarskapsutbildningen"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.