Annons

Äldre människor är inget kollektiv

Precis som många av er, följer jag just nu valdebatterna i media (och eftersom jag är fritidspolitiker i min hemkommun, deltar jag dessutom i en del av dem) och inte minst är jag intresserad av frågor som handlar om äldrepolitik och äldreomsorg. Det är självfallet så att olika politiska partier har olika åsikter om hur äldreomsorgen ska utformas, men jag förvånas ändå över den ensidiga, och ibland enfaldiga syn, som finns på ”äldre människor”. För de allra flesta politiker pratar om ”äldre människor” som om de vore en enda homogen grupp. Trots att det är flera miljoner människor det handlar om.

En del politiker säger ”äldre människor kan inte välja hemtjänstföretag själva”, andra säger ”det kan de visst”. En del säger att äldre människor är fattiga, andra säger tvärt om. Som om alla äldre människor vore lika.

Det är väl inte svårare än att en del äldre människor både kan och vill välja hemtjänstföretag själva. Medan andra inte kan. Eller inte vill. Och det är väl inte svårare än att en del äldre människor har det väldigt knapert, medan en del äldre människor har hur mycket pengar som helst.

Jag är 49 år. Men vad säger det egentligen om mig? Om vad jag vill eller har för förutsättningar eller drömmar? Jag vill inte bli tillskriven en massa egenskaper eller behov bara för att jag är fyrtionio. Jag tror inte att jag vill det när jag är sjuttionio heller.

Ser vi äldre människor som ett kollektiv, får vi en äldreomsorg därefter. Då kan det inte bli tal om någon värdighet eller ”utgå från individen”.  Trots att de flesta politiska partier säger sig vilja ha just det. // Lill

LÄS MER:  Vad önskar du?

1 Comment on "Äldre människor är inget kollektiv"

  1. Ewa Salomonsson | 4 september, 2014 kl. 11:46 | Svara

    Bra inlägg i debatten. Jag håller med helt och hållet. Det är ju samma som en del generaliserar att ”alla invandrare går på bidrag” och det kan ju inte vara mer fel. Någonstans har man glömt att vi alla är unika med olika behov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.