Annons

Sätta lön på varandra?

En gång i tiden arbetade jag i en personalgrupp där vi satte lön på varandra, i gruppen. Vår chef, som fö var en väldigt bra chef – hon trodde benhårt på vår kompetens och förmåga till att hitta lösningar och utveckla verksamheten –  hon sa i princip till oss att ”här har ni x antal kronor, fördela dem på ett klokt sätt och återkoppla till mig”. Så satte vi oss ned, vi var inte så många, sju personer om jag minns rätt. Vi utgick från de målsättningar vi haft under året som gått, funderade på våra resultat och försökte se vad var och en bidragit till. Som jag minns det var det inte svårt alls att se att någon, i relation till resultaten, varit viktigare för verksamheten än oss andra. Eller att en eller ett par personer visserligen gjort ett gott jobb, rent allmänt, men i förhållande till resultaten – nej, faktiskt inte varit så viktiga. Jag kan ha fel, men jag kommer ihåg det som att vi var överens, och att alla deltog aktivt i samtalet. Vi fick sedan feedback från chefen och det visade sig att våra bedömningar stämde bra överens med hennes. Och, här vill jag betona att det här verkligen inte var en chef som i något sammanhang gjorde det lätt för sig. Jag menar, hon höll inte med för att slippa ta ansvar själv. Att låna oss resonera oss fram till våra egna lönepåslag var tvärt om ett sätt att ta ansvar, genom att låta oss ta ansvar. Självfallet kräver en sådan här metod en rätt så mogen arbetsgrupp, som på det här sättet får en möjlighet att bli ännu mer mogen och ansvarstagande.

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

Vad är era erfarenheter? Har ni testat något liknande? Med bra eller mindre bra resultat? Skulle ni kunna tänka er att prova? Varför eller varför inte i så fall? //Lill

PS. Det är väl bäst att tillägga att jag själv var en av dem som fick ett mindre lönepåslag vid det här tillfället. Men av olika anledningar så skulle jag inte ha mer heller.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Sätta lön på varandra?"

  1. lian green-brzezinska | 10 juni, 2010 kl. 08:08 | Svara

    Jag tror det här är ett sätt att utveckla ansvarstagande engagerade arbetsgrupper som tar sig an sitt liv och sitt arbete fullt ut. Uppmuntrande läsning

  2. Det låter som ett intressant sätt att verkligen fundera över sina egna insatser och andras bedrifter. Det är antagligen lättare i en mindre grupp som från början har ett gott samarbete och ett tillåtande klimat. Det låter som en klok chef du hade som insåg att ni var mogna för en sådan uppgift. Intressant med olika sätt att leda en grupp framåt.

  3. renate moberg | 10 juni, 2010 kl. 11:12 | Svara

    Mycket intressant

  4. Gunnar Brolin | 11 juni, 2010 kl. 06:52 | Svara

    På 70-talet, när jag arbetade vid Gullätt AB, ett företag innom Eurock koncernen, fick vi i ledningsgruppen anmodan att betygsätta samtliga medarbetare inför avtalsrörelsen. En betygsskala från 1-5 skulle tillämpas. Tre kriterier: 1. Arbetsförmåga 2. Samarbetsvillighet och dessa två kriterier skulle sammavägas i 3. Betydelsen för företaget. Kolossalt otäckt att sitta och värdera medarbetare och vänner på detta sätt!!Jag är ganska säker på att ingen utav oss i ledningsgruppen lämnade helt rättvisande svar!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.