Annons

Samvetsstressen

Det finns något som kallas för samvetsstress. Det är en typ av stress som kan uppstå när vi får dåligt samvete för att vi inte tycker att vi gör det som vi vill och ska göra. För dig som arbetar i äldreomsorgen kan samvetsstressen kännas av när du inte hinner med de äldre på det sätt som du borde. För en del har den stressen dessutom blivit extra påtaglig under pandemin.

Eftersom vi människor är olika, hanterar vi även stress på olika sätt. En del säger till sig själva att de trots allt gör allt de hinner och kan på jobbet, och kan hålla stressen borta på det sättet. Andra försöker distansera sig känslomässigt från jobbet (både när man är på jobbet och när man är ledig) för att undvika stress. Några mår riktigt dåligt av samvetsstressen och drabbas i värsta fall av utmattningssyndrom.

Strategierna för att hantera samvetsstress är många och vi påverkas alltså olika mycket. Precis som pandemin och konsekvenserna av den påverkar oss olika mycket.

Det bästa botmedlet mot samvetsstress är dialog”

Jag känner personer som arbetar på ett äldreboende och som tycker att pandemin, med alla risker och restriktioner och rädsla, skapar mer samvetsstress än vanligt. Men jag känner också personer som upplever att arbetet är mindre stressande nu under pandemin, eftersom fokus så tydligt ligger på att hålla smittan borta och för att det är så många arbetsuppgifter som därför inte behöver utföras eller inte ens ska utföras.

Oavsett hur samvetsstressande man upplever att arbetet är just nu, är det bra att prata om stressen. ”Det bästa botmedlet mot samvetsstress är dialog”, säger Eva Ericson-Lidman som forskat om samvetsstress. Ta hand om er. Prata om samvetsstressen.

LÄS MER:  Vad handlar det egentligen om?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Samvetsstressen"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.