Annons

Säg ”värdig äldreomsorg” och jag somnar

Vi har sagt att vi ska hålla en positiv ton under sommarmånaderna, lyfta sådant som är bra. Därför ska jag göra ett försök, även den här veckan. Vända en negativ känsla till en positiv. För så här är det: Så fort någon säger ”värdig äldreomsorg” blir jag trött. För det ger ingen vägledning alls, det är bara lull-lull. Det säger ingenting om vad man rent konkret har rätt till när man blir äldre och behöver hjälp, det säger ingenting om vilka skyldigheter stat, landsting och kommuner har. Det är bara ett svepande uttryck som ska låta fint. Så uppfattar jag det i alla fall. Dessutom undrar jag varför vi alltid ska prata värdighet när vi pratar om äldre människor, som om äldre människor är en grupp som ska betraktas på ett annat sätt än vi andra, och som att det går att se äldre människor som en grupp, där alla har samma behov och önskemål. Alla människor ska väl bemötas med värdighet. Oavsett hur gammal man är.

I höst är det val. Och nu kommer de – politikerna som pratar om just ”värdig äldreomsorg”. Snälla politiker, kan ni tala om vad ni menar. Menar ni att alla som vill ska få bo på ett äldreboende om de vill? Menar ni att alla ska få hemlagad mat? Menar ni att alla som vill ska få hjälp med en promenad varje dag? Eller att en läkare ska gå igenom allas mediciner för att rensa bland dem och för att se till att inga kombinationer av mediciner får konsekvenser som ingen tänkt på?

Hallå alla ni som arbetar i äldreomsorgen! Ni som har anhöriga som får hjälp från hemtjänsten! Ni som själva är ”äldre”! Alla ni andra! Vad tycker ni är ”värdig äldreomsorg”? Skriv i kommentarsfältet eller skriv till mig lill@minsektor.se. Låt oss vara konkreta och tala klarspråk. På så vis kan även det här landa i något bra. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Säg ”värdig äldreomsorg” och jag somnar"

 1. Gunnar Brolin | 8 juli, 2010 kl. 06:18 | Svara

  Förlorar man det moraliska värdet (självaktning o självrespekt), som Olov Thunberg i serien Solbacken gjorde när han kissade på sej, värdbiträdet sade att det var inget att skämmas över och Thunberg rappade i: det är det visst det. Då var Thunberg på väg att förlora allt, människovärde, meritvärde och identitetsvärde! Jag har svårt att tro att någon kommer att dö med bibehållet värde!?

 2. Värdig äldreomsorg är att bli sedd och behandlad just som en egen person, med hennes/hans specifika behov, när det behövs. Nu har man tex, enligt min mormors servicehus, i Sverige bestämt att urinvägsinfektion inte ska behandlas med antibiotika på äldre – om de inte är förvirrade och har feber. De kan ju bli resistenta. Min mormor är 94 år – och har inte lång tid kvar, och inte sjutton ska hon behöva lida! Skitsamma om hon blir resistent eller ej. Värdig vård är att inte behöva vänta i tre dagar på läkarronden när man ramlat och slagit sig blå, andas ytligt, oregelbundet och snabbt. Värdigt är att få extra tillsyn på natten när man har ramlat och inte längre kan ställa sig upp och ta sig till toalettstolen bredvid sängen längre. Inte behöva vänta på att få ett beslut och papper påskrivet av biståndshandläggare (som dessutom inte går att nå på telefon). Allt detta pappersarbete försvårar. Värdighet är att få behandling och undersökning – och tas på allvar – trots att man är gammal. Jag upplever att man inte behandlar de riktigt gamla, eftersom det ju ändå snart ska lämna jordelivet. Sorgligt!

 3. Lill Jansson, redaktör Äldreomsrogsbloggen | 8 juli, 2010 kl. 10:50 | Svara

  Jag har fått några mejl från läsare som upprörts över det jag skriver om ”värdig äldreomsorg”, eftersom värdig äldreomsorg är en viktig fråga. Det tycker jag också, självfallet. Jag tycker bara att man måste tala om vad man menar, annars blir det bara tomma ord. Någon läsare har även påpekat att det visst finns politiska partier som är konkreta. Folkpartiet, gick t ex ut i Almedalen, där jag f ö befinner mig nu, med några tydliga förslag, http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Nyhetsarkiv/ny-rapport-tydliga-rattigheter-for-aldre/. // Lill

 4. Gunilla Arneström | 8 juli, 2010 kl. 22:31 | Svara

  Vem vill ha en ovärdig äldreomsorg ? Jag blir så trött på denna diskussion,det är tomma klyshor som enbart kommer att leda till stress och känsla av otillräcklighet hos oss personal.
  Har äldreomsorgen någon gång fått bra förutsättningar ? Ja visst bra tekniska hjälpmedel är bra,men behöver kompleteras med tillräcklig mänsklig närvaro då de individuella behoven är olika hos alla.

 5. Yvonne Sandström | 9 juli, 2010 kl. 10:05 | Svara

  En ”värdig äldreomsorg” betyder till viss del för mig att vi ska visa respekt för andra människor, deras autonomi och integritet. Bemötande är ett annat viktigt område, att möta varje individ med utgångspunkt ifrån hans/hennes förutsättningar just den dagen och den stunden. Alla önskemål kanske inte går att uppfylla, men vi kanske kan försöka? Kommunikationen är en annan viktig bit inom min ”värdiga äldreomsorg”, att våga ställa frågor i stället för att ”tro att vi vet” och framför allt kanske stanna upp tillräckligt länge för att lyssna på svaret? Skulle missförstånden kunna bli färre och kvalitén bli bättre om vi hade en bättre kommunikation?

  Jag har valt att begränsa min syn på en ”värdig äldreomsorg” med utgångspunkt ifrån vad just jag tycker är grundläggande viktigt, självklart har jag mycket mer som jag vill ta upp men jag väljer att spara det till en annan gång. Det jag har skrivit här ovan gäller egentligen alla människor i samhället i alla möten med andra människor.

  Jag vill tacka dig Lill för din artikel, det känns viktigt att verkligen få tänka till och fundera över vad en ”värdig äldreomsorg” är och jag hoppas att alla tar med sig frågan till sina arbetsplatser och reflekterar en stund över den vid nästa fikapaus. Ett så stort ”begrepp” utan givna ramar som egentligen innebär att varje människa har rätt med utgångspunkt ifrån hur han/hon tycker och vilka referensramar vi har? Kan vi kanske lära av varandras sätt att tolka vad en ”värdig äldreomsorg” är?

  Angående hur begreppet en ”värdig äldreomsorg” används inom politiken och i vilka sammanhang måste jag läsa på lite mer om……….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.