Annons

Så mycket bättre nu

Tidigare i veckan åt jag lunch på en lokal restaurang. Vid bordet intill satt en man som jag känner och hans fru. Precis som jag åt de varsin dagens och jag stannade till en stund vid deras bord och småpratade lite. Eftersom mannens fru har en demenssjukdom och eftersom det syns tydligt på henne att hon är sjuk, tänkte jag att det ändå är trevligt att de går ut för att äta lunch, mannen berättade att de gör det flera gånger i veckan. För mig själv konstaterade jag att mycket är bättre nu än tidigare och att vi idag är mer öppna om demenssjukdomar (och andra sjukdomar). Sjukdomar är nödvändigtvis inget vi försöker dölja, inte på samma sätt som förr.

När jag senare på eftermiddagen promenerade på gatan där jag bor, noterade jag att en av kommunens hemtjänstbilar stod på uppfarten till ett hus en bit bort från mitt hus. På bildörrarna fanns kommunens logotyp och jag kom att tänka på att det faktiskt inte var så många år sedan som kommuner menade att hemtjänstens bilar skulle vara anonyma och se ut som vilka bilar som helst. För att inte kränka personen som hemtjänsten besökte. Det kränkande låg i att en bil med en logotyp eller en text skulle signalera att hemtjänsten var på besök och därmed skulle grannarna kunna förstå att personen i fråga behöver hjälp med något. Så ser vi inte på det längre.

Efter att ha kommit hem från min promenad, slängde jag mig på soffan och skrollade igenom facebookflödet. Jag läste vad som skrivits i en grupp för anhöriga till demenssjuka personer och jag läste några nyhetsartiklar. I facebookgruppen delar drygt 140 000 medlemmar med sig av kunskap, tips och tröst och utan tvekan gör gruppen livet lite enklare för väldigt många och sådant var inte möjligt förr. Bland nyhetsinläggen fastnade jag för en notis om ett rullatorslopp i Göteborg som verkade vara precis vad det låter som, ett motionslopp för folk med rullatorer. Fanns sådana motionslopp förr? Inte vad jag vet. Det är helt enkelt så mycket bättre nu.

Så tycker jag. Ha en skön vecka allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Så mycket bättre nu"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.