Annons

Så här har vi använt våra stimulanspengar i Trelleborg

Vi i Trelleborgs kommun har använt stimulansmedel bl.a. för att arbeta fallpreventivt. I projektgruppen ingår det en sjukgymnast, en arbetsterapeut, en heminstruktör och en sjuksköterska. Redan från första början bestämde vi oss att arbeta med hemvårdarna i kommunen. Det är de som har den dagliga kontakten med vårdtagarna och ser riskerna och kan förebygga fall.

Under 2007 arbetade vi fram en checklista med fallrisker tillsammans med en liten grupp hemvårdare. Detta utvecklade projektgruppen till en pärm, ”Självfallet”, med risker, åtgärder, vem som ansvarar och vem ska kontaktas. Pärmen finns ute på alla enheter som ett hjälpmedel/uppslagsbok. Det finns olika pärmar en som vänder sig till särskilt boende och en som vänder sig till ordinärt boende.

Nu 2008 träffar vi alla hemvårdare inom äldreomsorgen en eftermiddag för att introducera ”Självfallet”. I samband med denna träff pratar vi fallprevention, vikten att skriva fallavikelser och hur det ser ut på deras arbetsplats.

Vårt projekt har också lett till att en gång i månaden skall enhetschefen plocka fram den senaste månadens avvikelser. Biståndshandläggare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och ev. hemvårdare skall utifrån dessa upprätta en åtgärdsplan som skall följas upp nästkommande månadsträff. 

Vårt material finns på http://www.trelleborg.se/Vard–Omsorg/Aldre/ i vänstra kolumnen under Projekt.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Så här har vi använt våra stimulanspengar i Trelleborg"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.