Annons

Röstens betydelse

Inom många yrken och branscher är det självklart att rösten är ett viktigt arbetsredskap. Den som t ex arbetar som lärare vet att tonläge och taltempo (och allt annat som har med rösten att göra) kan vara avgörande för hur väl man lyckas med sin undervisning. Detsamma gäller poliser, säljare och många andra. De vet alla att rösten är betydelsefull och många tränar också på att använda sin röst på ett konstruktivt sätt.

Själv har jag funderat en del på röstens betydelse i äldreomsorgen. Jag gjorde det förr när jag arbetade på ett särskilt boende och i hemtjänsten och jag gör det nu när jag regelbundet besöker en person som bor på ett demensboende. För faktum är att det är stor skillnad på hur de som arbetar i äldreomsorgen använder sina röster.

Här finns röster som är varma och lugna men här finns ibland även röster som är mästrande och vassa. Frågan är om äldreomsorgen undervärderar röstens betydelse och inte minst i mötet med de äldre som är allra skörast. Eller vad tror ni?

Frågan är om äldreomsorgen undervärderar röstens betydelse och inte minst i mötet med de äldre som är allra skörast

Det pratas mycket om vikten av att säga rätt saker till de äldre och på rätt språk, men kanske borde vi prata lite mer om hur det sägs och hur det låter. Hur en röst låter och uppfattas kan ju ibland vara viktigare än vad rösten säger.

LÄS MER:  Namaste. Arbetstider behöver inte (alltid) vara huggna i sten.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Röstens betydelse"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.