Annons

Roligare på jobbet

Det är måndag och jag har precis ätit lunch. I min ensamhet, det är bara jag på kontoret idag, och det känns lite småtrist, och dessutom har jag lite svårt att komma igång efter att jag ätit mina medhavda korvar. Så jag rotar lite i bokhyllan och hittar en bok som heter Äntligen måndag. Det är en bok med över tvåhundra tips om hur man kan göra jobbet lite roligare, när det känns ungefär så det gör just nu. Jag läser och nickar och hummar för mig själv och tänker att ”jo, det här ska jag testa” eller ”hm, det där är väl ändå lite larvigt”. Men ju mer jag läser, ju mer tänker jag på att tipsen vänder sig till människor, som jag själv, som till största delen kan styra min arbetsdag själv, dvs jag kan bestämma när jag ska göra det ena eller det andra, eller för den delen – om jag ska göra det över huvud taget. (Nu låter det som jag inte behöver göra något alls om jag inte vill och då är det naturligtvis inte. Som företagare måste jag göra tillräckligt av sådant som andra är villiga att betala för, annars blir det ingen lön.) Så tänker jag på jobb jag haft tidigare, där det faktiskt har funnits en massa arbetsuppgifter som måste göras och som måste göras vi ungefär bestämda klockslag. Jag menar, arbetar jag i äldreomsorgen kan jag ju inte hjälpa människor att gå på toaletten när jag själv tycker att det passar. Och om någon vill gå och lägga sig och behöver hjälp med det, är det ju bara att göra det. Även om jag hellre skulle göra just det i morgon. Men så tänker jag att det måste väl finnas över tvåhundra tips på hur jobbet kan bli lite roligare (det dagar det inte känns så roligt) även om man arbetar med något som till stora delar behöver göras vid särskilda tillfällen, vid något sånär bestämda klockslag. Visst? Så nu undrar jag – kan vi få ihop 200 tips eller sätt på hur man gör sina arbetsdagar roligare? Tvåhundra låter hiskeligt mycket, det tycker jag – men kan vi börja? Vi kanske kan få ihop tjugo och det är inte illa. Vem har lust att börja? // Lill

LÄS MER:  Jämför du?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Roligare på jobbet"

  1. Ett bra ämne tycker jag. Har själv haft alla slags jobb och tänkt en del på vad som gör det roligt eller inte roligt. När man hjälper andra som inte klarar sig själv kan jag tycka att det gör det roligare och mer meningsfullt att tänka på vilken betydelse det faktiskt har att jag finns där och hjälper den personen med det den inte kan själv. För att den personen och den personens anhöriga ska ha ett gott liv. Att jag sätter mitt arbete i ett större sammanhang som ger det värde även om de olika arbetsuppgifterna var för sig är vardagliga och oglamorösa. Det kanske låter som en uppmaning att lyfta sig i håret, men jag är tror att alla jobb på detta sätt har ett värde, en värdighet, som man blir gladare av att se och tänka på.

    • Att se sig själv i ett större sammanhang underlättar alltid. En del arbetsuppgifter är av naturliga skäl mindre utvecklande för mig personligen att utföra. Men om jag har med mig VARFÖR jag utför dem, blir det lite roligare – eller mer meningsfullt.

  2. Alla jobb blir roligare med en positiv kultur i personalgruppen. Jag försöker uppmärksamma andra och lära av andra genom att ställa frågor om sådant jag vill lära mig mer om. Var och en av mina arbetskamrater kan något som jag vill lära mig och jag tvekar inte att fråga dem om det. Ett sådant förhållningssätt skapar en positiv spiral och här kan vi verkligen tala om en lärande arbetsplats.

  3. Måste jobbet vara roligt? Jobbar vi inte för att ha råd med mat och hyra? Jobbet ska göras även om det inte är så roligt alla gånger. Jag är medveten om att jag kan uppfattas som ålderdomlig, men jag är inte säker på varför.

  4. Jag bjuder på mig själv! De storhelger jag jobbar är jag påskkärring ( vilket uppskattades även av grannarna till de gamla jag skulle besöka!), tomte eller tärna.
    Det finns så mycket jag gör som gör att alla arbetsdagar blir roligare både för mig och de jag besöker.

  5. Jag tror inte jobbet alltid måste vara roligt, men det måste ha en grundläggande positiv betydelse för oss, annars håller vi inte ihop. De positiva sidorna kan ligga i själva arbetsuppgifterna eller i en social gemenskap på arbetsplatsen. Jag har haft roligt på så olika jobb som lagerarbete, som brevbärare, som vårdbiträde, som sjukgymnast och som chef för verksamheter både inom landsting och kommun. Och idag som utredare. Men det finns perioder som inte varit roliga och det har inte haft med arbetsuppgifterna att göra utan med sociala missförhållanden eller konflikter i arbetet. Det är helt klart att vi blir sjuka i längden av att arbeta i konfliktladdade eller jantelagsstyrda verksamheter. Att ha roligt behöver inte vara konstigare än att få göra sitt och få uppskattning och erkänska för det man gör från de man jobbar med. Det får inte alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.