Annons

Teknik för äldre: Resursbrist, okunskap eller teknikrädsla?

Det finns en massa saker som jag vet att jag borde göra, men som jag inte gör. Så finns det saker jag absolut inte borde göra men gör ändå. Så fungerar de flesta av oss, skulle jag tro. Och så fungerar även organisationer – eftersom organisationer består av just människor.  Ungefär så tänkte jag när jag i förmiddags var och lyssnade på ett seminarium som handlade om välfärdsteknologi, mer specifikt om hur teknik kan hjälpa oss att utveckla äldreomsorgen och om hur teknik kan underlätta för äldre människor. Arrangörer för seminariet i Visby var Teknik för äldre  och deras inbjudna talare –  Annika Strandhäll ordförande för fackförbundet Vision, Anders Ekholm från Socialdepartementet och Staffan Werme från SKLs beredning för primärvård och äldreomsorg – samtalade kring teknologi i äldreomsorgen och varför det går så trögt på den fronten, dvs varför vi inte använder oss av den teknologi som faktiskt redan finns och som kan göra livet bättre för både äldre människor och personalen i äldreomsorgen. Och det kan man ju fråga sig. När Teknik för äldre för ett tag sedan ställde bl a den frågan till 288 av Sveriges 290 kommuner, blev svaret att det framför allt beror på resursbrist, men att det även har med okunskap och i viss mån någon slags allmän teknikrädsla. Sedan är det väl dessutom så att vi gärna vill göra saker på det sätt vi är vana vid att göra det, återigen – oavsett om det handlar om privatliv eller i jobbet. Själv tror jag att det till största delen handlar om okunskap. Jag har pratat med så många chefer i äldreomsorgen som visserligen vet att det finns bra teknik, men som inte vet i vilken ände man ska börja, och man tycker inte heller att det finns någon bra vägledning till hands, någon slags överskådlig och lättbegriplig sammanställning av vad som finns på marknaden. Dessutom finns ibland en rädsla för att misslyckas, att när man väl lagt pengar på ny teknik så visar det sig att man lagt pengar på fel saker.

Så är det ju det där med ansvarsfrågan, det pratades det lite grand om den på seminariet också. Är det en statlig angelägenhet det här med införandet av teknik i äldreomsorgen eller är det upp till varje kommun? Eller är det upp till ytterligare andra parter? Det där kommer säkert att ge sig. Under tiden finns bra information att hämta på Hjälpmedelsinstitutets hemsida och på Teknik för äldres webbplats. Och så kan vi väl hjälpas åt att sprida goda exempel. Det är väl så förändring brukar ske.

 

 

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Teknik för äldre: Resursbrist, okunskap eller teknikrädsla?"

  1. Det kan finnas fler anledningar till att inte mer teknik införs nämligen att de gamla inte vill ha tekniken att de är rädda för att de ska få teknik istället för mänsklig kontakt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.