Annons

Res på er

Antagligen är det för att jag själv blivit äldre som jag tänker på det. Eller så är det något som faktiskt har förändrats de senaste åren. Men barn och ungdomar reser sig inte upp och ger sina sittplatser till äldre människor på tåg eller bussar. Föräldrar som är med sina barn på tåg och bussar säger heller inte till sina barn att resa sig upp och lämna platsen till en äldre person, som självfallet behöver den bättre. Och här menar jag personer som verkligen är äldre, inte personer i min egen ålder, dvs i femtioårsåldern (även om jag, när jag tänker efter, tycker att det nog kunde resa sig upp för min skull också, men det är inte det jag är ute efter den här gången).

Till er som tror att det bara är i Sverige som fungerar så här, till er kan jag säga att så är det inte. För nu i sommar har jag rest med kollektivtrafik av olika slag i flera europeiska länder, och det verkar vara på samma sätt över allt. Unga människor har uppenbarligen har fått lära sig att det viktigaste är att just de själva får en sittplats (och de föräldrar som lärt dem det, sitter de med, bredvid sina barn).

Jag tycker rent allmänt inte att barn och ungdomar ska vara tysta och veta hut, snarare tvärt om. Däremot tycker jag att vi som har pigga ben ska resa oss upp på bussen för dem som inte har så pigga ben. I fortsättningen tänker jag vara tjatig med den saken och säga till när jag tycker att det behövs. Res på er. Sitta kan ni göra sedan. // Lill

LÄS MER:  Enhetscheferna

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Res på er"

  1. Ja varför har det blivit så? Det kan väl aldrig vara av miljötänkande, att alltid sllta ut det gamla först!!??

  2. ketty markstedt | 1 augusti, 2013 kl. 08:27 | Svara

    Kan en orsak vara att vi idag mera ser tilloss själva, vi pratar inte om solidaritet, moral, hänsyn tillräckligt mycket…. och hur ska då de unga kunna ta hänsyn till äldre?

  3. Anders Åbom | 1 augusti, 2013 kl. 09:15 | Svara

    Är detta ett problem? Jag tror att det är en typ av beklagande som förekommit i alla tider, ”det är alltid samre numera”, vilket inte betyder att iakttagelsen i sig skulle vara felaktig. Förr hade man små skyltar på bussar och spårvagnar där det stod ungefär: ”Du som är ung och frisk, lämna din plats till den som bättre behöver den”. Ganska bra att tala om att det är så man vill ha det. Dessutom fanns det skyltar med texten ”spotta ej på golvet” vilket inte är särskilt påkallat idag. Det har tydligen gått in? 🙂

  4. Nej det har med uppfostran att göra. Det har med människors bristande respekt för varandra.
    Barnen kan bli hämmade och få dåligt självförtroende i framtiden om de hunsas till att hysa respekt för äldre personer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.