Annons

Recept på en lyckad semester?

Idag ska jag åka på semester. En vecka. Sedan ska jag jobba ett tag och sedan ska jag ha semester igen. Telefonen har jag med mig. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att svara så fort telefonen ringer, men ser jag att det kan vara viktigt så kommer jag att göra det. Även om jag vet att det handlar om jobb. Detsamma gäller mejl. Om bara uppkopplingen funkar.

Båda de här sakerna är fel att göra. Fel att dela upp semestern och fel att svara i telefon eller svara på mejl. Det inser jag när jag läser artiklar med semestertips. Ni vet psykologer som ger råd om hur man får en lyckad semester. Och visst, det är möjligt att de har rätt. Kanske blir semestern ännu bättre om den är lång och sammanhängande och om man är avskuren från allt som har med jobb att göra. Jag vet inte. Jag gillar mitt semesterupplägg.

Men så ger de här initierade psykologerna ytterligare ett råd, unisont gör de det. Och det rådet är att inte ha för höga förväntningar på sin semester. Och när jag läser just det rådet blir jag förbannad. Det känns som att de säger till mig att jag minsann inte ska tro eller hoppas för mycket för så bra blir det ändå inte, utan istället glädjas åt det lilla eller ingenting alls och vara tacksam för det. Jag gillar inte tonläget. Jag gillar inte den där uppifrånattityden som i mina öron låter som att jag ska hålla mig på mattan. Jag tror nämligen också att förväntningar påverkar. Jag tror att om jag förväntar mig en fantastisk semester så är chansen större att den blir det. Fantastisk. (Skulle den inte bli det, kan jag leva med det.)

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

Det är möjligt att jag överreagerar. Vad säger ni? Håller ni med de där kloka? Eller har ni andra råd vi kan sprida vidare?

Glad midsommar allesammans! Jag hoppas verkligen att den blir glad. (Och blir den inte det, är jag säker på att ni kan ta det.) // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

9 Comments on "Recept på en lyckad semester?"

 1. I förväntningarna ligger en del av känslan med alltihop. Känslan av att det ska bli spännande att åka bort eller skönt att vara hemma. Kroppen förbereds på det som kommer och varför skulle det vara fel? En del av äventyret börjar i planeringen och förväntningen, fortsätter i upplevelsen av den och dröjer sig kvar i minnet av den. Varje del är värdefull.
  Ha en underbart midsommar och semester! 🙂

 2. jag ska ha 4 v. sammanhändagnde sem. är ensamstående och har inga planer, undrar bara om jag inte dör av tristess då jobbat står för den sociala biten ( i mkt stor del). jag hoppas på att jag kan ta mig för och ”hitta på” saker att göra och inte bli deprimerad 🙂 , skulle gärna vilja dela upp min semester på vår- sommar-höst – men det fungerar inte så bra på min arbetsplats.

 3. Håller helt med dig, jag brukar dela upp min sommarsemester på både dagar och någon sammanhängade semestervecka. På det viset känns det som om jag har semester hela sommaren. Har alltid något att se fram emot, stort som smått.

  Och man ska absolut glädjas i förväg, då vet man att man i allafall får vara glad någon gång. Man får oftast det man förväntar sig.
  Trevlig sommar

 4. Anders Åbom | 21 juni, 2012 kl. 09:16 | Svara

  Håller helt med er alla tre i det hela, men har ändå en invändning: Jag har nära upplevt hur man kan leva med ständigt återkommande förhoppningar som inte har en realistisk chans att infrias. Förhoppningar som tänktes fungera som ”affirmationer” som skulle göra dem verkliga. Det gällde kanske inte bara en bra semester utan mer att få omvärldens uppskattning och ekonomisk ersättning… Verkar kanske rörigt detta, och det var nog egentligen inte ”förväntningar” det gällde utan mer vad man kunde kalla livslögner. Då kan förväntningarna bli orimliga och de kommer att slå tillbaka när man till slut tvingas inse att de inte kommer att uppfyllas… Annars tycker jag det är lumpet att beröva en just förvätningarna inför något fint! Det är ju just ”strax innan” som är den bästa stunden!! 🙂 Glad Midsommar!

 5. Inger-Lill Byström | 21 juni, 2012 kl. 09:29 | Svara

  Viktigt att glädjas. Tankens kraft är större än vi vanligtvis tror. Har en gång läst att hjärnan inte uppfattar ordet ”Inte”. Positiva tankar skapar verkligheten.
  Njut av sommaren!

 6. Jag har inte läst den artikel du hänvisar till, men känner ändå ett behov av att försvara mina kollegor. Jag skulle tro att psykologerna baserar sina uttalanden på forskning som visar på att man får bäst semestervila om man tar en lång sammanhängande semester. Som alltid med forskning ska resultatet tolkas på gruppnivå, hur det är för enskilda individer i gruppen är en annan sak. Det kunde psykologerna kanske varit tydligare med… Förhoppningsvis känner man själv vad som passar en bäst, men vill man ha lite vägledning till vad som funkat bäst för majoriteten kan man ju alltid titta på forskningsresultat.
  Vad det gäller det här med förväntningar tolkar jag det mer som en reaktion/respons mot att allt nu förtiden ska vara så perfekt. Jag tror att du skrev ett inlägg för inte så länge sedan om en 30-åring som ville ha den perfekta karriären, familjen, huset osv. Och strävan efter perfektion föder snarare besvikelse, missnöje och kanske utbrändhet. När man väl kommer till insikten att allt inte behöver vara perfekt så är det mycket lättare att förvänta sig – och uppleva en fantastisk semester.

 7. Även om jag inte är psykolog, är jag psykologiutbildad och vill precis som Alexandra komma till försvar. Det är helt enkelt så att många människor har helt orealistiska förväntning, som inte har något med verkligheten att göra och då kan det vara bra att inte skruva upp förväntningarna inför semestern. För om livet inte är på topp i vanliga fall lär det inte bli det under semestern. Jag tror att du Lill när du säger att du ska ha en fantastisk semester har skäl att tro att det ska bli det, det är åtminstonde inte en oreslistisk tanke.

 8. Längtan och förhoppningar är en BRA drivkraft och jag tror inte man ska vara så rädd för orealistiska förhoppningar med bakslag som resultat. De flesta människor har ändå insikt om vad som är möjligt att uppnå/uppleva. Många i min generation (40-talister) har ett skrockfullt sätt att se på sina förväntningar. Man blir ”straffad ” om man glädjer sig i förväg, därför måste man alltid säga peppar peppar ta i trä! Eller säga som Raskens Ida , ”en ska aldrig räkna med någonting”. Jo då säger jag, du ska hoppas och längta och tro att det ska bli JÄTTEBRA! Det ger glädje och kraft

 9. Man får komma ihåg att psykologer oftast träffar människor (åtminstone i sina jobb) som inte mår så bra, inte ens på semestern. Det är sällan man söker en psykolog för att tala om hur jättebra man mår. Och det kanske är så att de som söker psykolog har uppdelad semester och höga förväntningar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.