Annons

Psykisk ohälsa och inkontinensproblem, nu har vi börjat prata om det

I Västerbotten har man inlett ett arbete, som går ut på att vårdpersonal ska bli bättre på att uppmärksamma äldre människors psykiska ohälsa. Att man inte ska se psykisk ohälsa som något naturligt bara för att man blir äldre, utan att det handlar om en depression som många gånger går att behandla. Och att man inte som personal ska köra huvudet i sanden och låtsas som om allt är bra när det inte är det, vilket naturligtvis är en bra ingång även om det inte alltid är så lätt. För visst kan det vara tungt att på allvar se och ta in att människor har det svårt. Det gäller oavsett om man arbetar i vården eller om det sitter tiggande människor framför affären när man ska in och handla mat.

Det sägs ofta att vi människor är fixerade vi yta, noga med att verka lyckade, att vi försöker överträffa varandra i fredagsmys och träningspräktighet och nya kuddar i soffan och vad det nu handlar om. Kanske är det så. Kanske har det alltid varit så. Kanske är skillnaden nu jämfört med tidigare bara att vi, med hjälp av sociala medier, får större spridning våra ambitioner. För samtidigt ser jag ett parallellt spår. Och det är att vi faktiskt blir allt mer öppna med sådant som känns tungt och sådant som skaver i våra liv. Vi pratar mer om psykisk ohälsa än tidigare, mer om inkontinensproblem och andra saker som tidigare varit tabu.

Om utvecklingen går mot en större öppenhet så är det bra. De flesta av oss tycker nog att det är lättare att hantera svårigheter om vi vet att vi inte är ensamma om dem, om de är hyfsat begripliga och framför allt – om vi slipper skämmas. Så lycka till i Västerbotten, och på andra håll i landet, där man börjat ta psykisk ohälsa hos äldre människor på allvar. Hör gärna av er med erfarenheter och resultat. Vi sprider dem vidare.

LÄS MER:  Livet är aldrig en parentes

Ha en skön vecka! // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Psykisk ohälsa och inkontinensproblem, nu har vi börjat prata om det"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.