Annons

Projekt med digitala lösningar för vård- och omsorg till äldre som bor hemma.

I Västerbotten testar man nu ett projekt med digitala lösningar för vård- och omsorg till äldre som bor hemma. Syftet är att skräddarsy digitala lösningar som på bästa och enklaste sätt kan lösa individens varierande behov av omsorg och sjukvård. I förlängningen kommer också denna utveckling att medföra att närstående blir mer delaktiga i vården av sina anhöriga och kan hjälpa till på ett enklare sätt.

Lösningen heter Home Care och kommer från Telia Health Care. Det är en plattform som skapar ett personligt konto med möjlighet att koppla på massor av olika sensorer för vård och omsorg på distans. Resultatet kan man lätt dela med sig av. Det är en tjänst för hemmet som kommunicerar med olika intressenter, t ex vård- och omsorgspersonal inom kommuner och landsting, och möjliggör på så sätt vård och omvårdnad på distans. Alla värden sparas i ett personligt konto, ett hälsokonto och det är via den som personen kan välja vem som får tillgång till informationen. Observera att HomeCare ersätter inte det fysiska mötet mellan personal och brukare/patient utan ska ses som ett komplement. Här kommer några exempel på olika sensorer och förslag på deras användning;

Telia Trygghetslarm – Larmknapp med inbyggd högtalare och mikrofon i larmknappen.

Påminnelse vid tappad kontakt mellan larmknapp och gateway – exempelvis om brukaren lämnat huset.

Belysningsstyrning – Påminnelse vid exempelvis påslagen kaffebryggare eller strykjärn efter förslagsvis 1-2 tim.

Tidsstyrt passivitetslarm – vid avsaknad av rörelse under exempelvis 2 tim dagtid.

Nattlarm –  vid aktivitet nattetid vid rörelse eller öppnad entrédörr.

Dörrlarm vid öppnad entrédörr och/eller larm vid oöppnad dörr på mer än 48 tim.

Medicinuppföljning vid ej öppnat medicinskåp eller låda (dörrsensor).

Brandvarnare uppkopplad och driftövervakad med trådlös överföring.

Nattlig tillsyn med kamera/aktivitetsuppföljning.

Tekniklarm med påminnelse vid bland annat dålig batteritid, tappad täckning, dålig bandbredd, och/eller strömavbrott.

Telia Healthcare består av ytterligare fyra olika produktområden som sammantaget adresserar de olika stegen i vårdkedjan och tillsammans bildar en helhet. Tjänsterna lanseras stegvis under 2015.

2) ProCare: En kombination av Teliaprodukter som möjliggör ett mobilt arbetssätt för de anställda inom vård och omsorg.

3) CareView: Infotainment och kommunikationstjänster via surfplatta eller smartphone som riktar in sig till patienter och brukare inskrivna i sjukhusvården eller på olika former av kommunala korttidsboenden.

4) CareGuide: Information till medborgare och patienter för att underlätta kontakten med vården. Guida dig till rätt ställe.

5) CareIntegrator: Integrationstjänster som säkerställer att de befintliga IT-systemen inom vård- och omsorgssystem kan utbyta information med Telias tjänsteplattformar.

För mer information kontakta Niklas Sundler, Affärsansvarig Telia Healthcare eller besök nyhetsrummet telia.se/media.

Bli den första att lämna en kommenter på "Projekt med digitala lösningar för vård- och omsorg till äldre som bor hemma."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.