Annons

Prata om det som är bra

Äldreomsorg kan diskuteras ur många perspektiv. Finansiering, individens rättigheter, personalens rättigheter, personalens kompetensutveckling, mångfald, mat, anhöriga, läkemedel och hur mycket mer som helst där till. Det finns egentligen inga begränsningar. Vad som är viktigast beror som alltid på vem man frågar, och när man frågar, och vilka som gapar högst. För det går trender i det där. När vi utvecklat något område eller helt enkelt bara tröttnat på det, går vi vidare.

Den här veckan pågår Almedalsveckan i Visby, och där pratas det en hel del om äldreomsorgen, och på något sätt får de samtalen och de seminarierna nog sägas vara en slags värdemätare på vad som gäller just för tillfället, eller vad olika intressegrupper i äldreomsorgen vill ska gälla för tillfället.

Själv är jag på plats här i Visby, och har varit de senaste åren, och jag kan konstatera att det skett en förskjutning av perspektiven, en förändring dagordningen. För bara ett par år sedan handlade det mycket om ”guldkant” i tillvaron och om hur djur, inte minst hundar, kan användas i omsorgen. Det handlade om det lilla och det vardagligt nära.

I år handlar det snarare om boenden, nationella riktlinjer och om att lagstiftarna måste ha individen i centrum. Med andra ord ett betydligt mer nationellt och på många sätt allmänmänskligt anslag, och inte minst frågor där politikerna pekas ut som de ansvariga och de som ska lösa äldreomsorgen i framtiden. Till viss del handlar det säkert om att det är val nästa år och att olika intressegrupper gärna vill tvinga fram diverse löften från de olika politiska partierna, vilket politikerna å sin sida säkert inte har något emot.

LÄS MER:  Enhetscheferna

I princip alla de påtryckargrupper som är på plats i Almedalen har ett intresse av att måla äldreomsorgen i svart, och fokusera på det som fallerar. En retorik som det är svårt för politiker att stå emot, eftersom politiker gärna vill se att det är de som sitter på lösningen, vad det än gäller. Däremot är jag inte säker på att det är en strategi som gynnar äldreomsorgen, eller de äldre människor det faktiskt gäller. Jag tror det är precis tvärt om. Jag tror både politiker och professionella i äldreomsorgen borde göra tvärt om, nämligen fästa blicken på det som är som bra och fungerar. Det som ger positiv kraft och genererar ringar på vattnet. För det vi fokuserar på, det växer. Det gäller i alla sammahang.

Under en utbildning jag deltog i för många år sedan, fick jag lära mig att som chef lägga två tredjedelar av min tid på att prata om det som är bra, och en tredjedel på att samtala om det som behöver bli bättre. Det tror jag är en klok regel, och inte bara för chefer, utan mer som en slags universalregel. Även i äldreomsorgen. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Prata om det som är bra"

 1. Maggan Persson | 4 juli, 2013 kl. 16:41 | Svara

  Detta är något som jag också tänkt på eftersom jag jobbar i äldrevården och alltid får höra och läsa om hur dåligt allting är. Det gör att vi tappar lusten ibland för det mesta är inte dåligt. Samma gäller min make som är lärare och han får också höra av politikerna att allting är dåligt bara för att politikerna ska kunna göra sina politiska utspel. Politikerna överdriver och det kan göra att man tappar förtroendet för de. Jag vet att många som jobbar i äldrevården och skolan har gjort det. Alla behöver höra att man gör bra saker och det betyder inte att allt är perfekt. Men jag tycker som du att det är i det som är bra allting kan börja.

 2. Erika Lörinczy | 5 juli, 2013 kl. 14:37 | Svara

  Hej Lill,
  Du skriver så fint ! Tack!!

  Nu ligger jag i ett hotell i Bucharest i Rumänien. Skriver från min telefon som kan leva ett eget liv med sim stavning.
  Vi är på semester och vi passar på att träffa ansvariga inom infrastruktur i landet. Jag är intresserad av äldreomsorgen och min man av bygg. Staden ser ut som de flesta huvudstäder i Europa, vackra historiska byggnader, fina kaféer, kultur, mode etc. Men ingen äldreomsorg. Några få hem som liknar fattigstugan i Sverige för 100 år sedan.

  I Sverige äldreomsorgen är utvecklad i högsta grad med hemtjänst, demensvård, äldreboenden etc. Människor som arbetar inom äldreomsorgen är oftast utbildade sedan vidareutbildade genom kurser som värdegrund, BPSD, Senior Alert m m. Vi har ett litet problem, dessa människor efter 20 – 30 år i yrket som omvårdnadspersonal är på samma yrke utan några möjligheter för karriärsteg. Dessa duktiga personal skulle kunna hjälpa länder som Rumänien med att bygga upp sin äldreomsorg. Det skulle vara värdefullt för både parter.

  Idag Sveriges bidrag till EU är ganska stort. Länder som Rumänien söker mängder av EU bidrag och bygger upp sina städer. Till äldreomsorgen har de inte kommit än. Jag tror att politiker som du träffar just nu borde få lite upplysning om vad som kan inspirera personal inom äldreomsorgen. Det är personalen som sätter sin status på sitt yrke. Om personalen är stolta och pratar väl då är yrket och statusen hög också. Positiv bild ger trygghet. Det börjar från personalen och chefer sedan går över till media och omvärlden. Det börjar med oss själva. Politiker kan sedan tänka stort ” Vad kan inspirera äldreomsorgen och omvårdnadspersonal i Sverige? ” Kanske att bygga upp Rumänien, Ukraina, Moldavien etc.

  Kram ❤ nu är det dags att njuta staden vidare här…

  Erika Lörinczy
  ”Borås Superstars”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.