Annons

Planera dagen

Ju äldre jag blir, desto mer planerar jag. Vad jag ska göra under dagen, eller veckan eller på semestern. Och det är väl egentligen inga konstigheter, de flesta jag känner planerar på ungefär samma sätt, även om detaljeringsnivån kan se lite olika ut. En del har helt enkelt mer som behöver planeras in och vi har också olika behov av att planera. För planering handlar naturligtvis inte bara om att ha mycket att göra, det handlar också om kontroll, vilket inte minst blir tydligt när livet är lite svajigt, tycker jag. Då kan planer och att skriva in saker i kalendern vara ett bra sätt att skapa lite stabilitet.

Att jag planerar mer nu än när jag var yngre, beror inte på att jag har mer att göra nuförtiden eller att jag har lättare för att glömma. För min del tror jag det handlar om en medvetenhet om att livet är ändligt. Jag har inte all tid i världen och jag vill inte slösa med min tid, och därför behöver jag prioritera, och det är precis vad jag gör när jag planerar.

Vart vill jag då komma med det här? Jo, jag tror att planering är viktigt, och inte minst när vi blir äldre och kanske behöver äldreomsorg på något sätt. Då om någonsin behöver vi en känsla av kontroll och kommando över våra liv. Jag läste precis en intervju med Maria Hedman, som forskar om äldres villkor inom vård och omsorg på Högskolan i Gävle, och hon lyfter precis det. Vikten av att få sitta ner och planera dagen. Hon säger att det i äldreomsorgen ofta finns resurser och små luckor som vi inte tänker på och som kan användas till att sitta ner med den äldre personen och hjälpa henne eller honom att planera dagen. Vad är det jag vill ska hända idag, vilka möjligheter finns? Maria Hedman tycker dessutom att man gott kan prata om drömmar och ställa den konkreta frågan ”vad har du för drömmar?”. Det är väldigt få personer som drömmer om det omöjliga, säger hon.

LÄS MER:  Vad är poängen med semester?

Ni som arbetar i äldreomsorgen, vad tänker ni om det här? Självklarheter? Möjligt att få till? Är det något ni redan gör, och har det gjort skillnad för någon?

Ha det gott! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Planera dagen"

  1. Eva-Lena Andersson | 24 augusti, 2018 kl. 16:58 | Svara

    Självbestämmande och delaktighet i att planera sin dag är en del av årsrikas rättighet och ligger definitivt i linje med socialstyrelsen värdegrund.

    Jag jobbar själv som undersköterska i äldreomsorgen och att lyssna in hur våra ”äldre” vill ha sin tillvaro och att jobba efter önskemålen fungerar alldeles utmärkt! Trixet är att släppa en del förutfattade krav på tidsperspektiv när vi jobbar.
    Jag menar att vi många gånger försöker effektivisera omsorgen och vården när lite extra tid i mötet med den ”äldre” faktiskt hjälper till att effektivisera just den goda omvårdnaden som efterfrågas.

    Det är vi som utövare av omsorgen som behöver ändra tankebanorna kring delaktigheten i den goda omvårdnaden och jag vet att många av oss jobbar med att implementera delaktighet, värdegrund med ett nytänkande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.