Annons

Phoniro presenterar avsnitt 8: Ska övervakningskamera ersätta hemtjänsten?

Vi står inför ett paradigmskifte. Tekniken har kommit för att stanna. Hur kan vi bäst dra nytta av den teknik som erbjuds för att uppnå kvalitet för individ, personal och beslutsfattare? Här kommer vi publicera nya avsnitt om Ann Persson som är förvaltningschef i äldreomsorgen, och hennes resa för att utveckla verksamheten. Ann kommer tillsammans med Tony Högnelid och Johanna Lethin Jacobson att införa nytt it-system i äldreomsorgen. En resa som kommer innehålla många fallgropar, precis som i verkligheten. Ann Persson är en fiktiv person och finns inte på riktigt. Det gör inte heller kommunen eller verksamheten hon arbetar i. Men även om Ann inte finns på riktigt, så vet vi att det finns många som hon runt om i landet och som står inför samma utmaningar. Tony och Johanna finns också på riktigt och ansvarar för verksamhetsutveckling och välfärdsteknologi på Phoniro PS. Vill du kontakta Tony eller Johanna? Skick ett mejl till tony.hognelid@phoniro.se eller johanna.lethin.jacobson@phoniro.se

Ska övervakningskamera ersätta hemtjänsten?

Ann, Tony och Johanna har slagit sig ner i fikarummet tillsammans med Katinka, som ansvarar för Nattpatrullen. ”Jag var på en konferens förra veckan där man pratade om eHemtjänst och nattkameror”, säger Katinka samtidigt som hon häller upp kaffe i sin mugg. ”Jag tycker det känns lite obehagligt med en kamera i ens sovrum. Går vi ändå inte lite för långt om vi ska byta ut människor mot kameror? Jag menar, människan måste väl ändå bättre än en kamera? Hur kommer det se ut i vårt samhälle om vi ska byta ut hemtjänsten mot övervakning istället? Jag hoppas jag har gått i pension innan det blir verklighet i vår kommun.”

”Nej men Katinka”, säger Ann och tittar upp. ”Jag hoppas verkligen du är kvar ett tag till. Detta är ju något som ligger i vår plan för nästa år och jag litar på att du ansvarar för det projektet.” Även Johanna tittar på Katinka och ser undrande ut. ”Varför känns det så obehagligt att tänka dig en kamera i sovrummet, frågar Johanna och säger sedan ”jag ska erkänna att om jag ska välja mellan att en, för mig kanske helt främmande, person ska smyga in i mitt hem om natten när jag sover för att stå och titta på mig i sovrumsdörren så väljer jag hellre kameran. Är verkligen det personliga mötet det viktigaste vid en nattillsyn? Det handlar väl mycket om hur vi definierar nattillsyn. Om definitionen av nattillsyn är att vi ska försäkra oss om att kunden ligger lugn och trygg i sin säng så kan kameran vara att föredra än att nattpersonal ska fara från den ena kunden till den andra och kanske till och med oavsiktligt råka väcka.”

Katinka tar en klunk av sitt kaffe och tänker en kort stund. ”Ja, varför tycker jag att det är så obehagligt med tanken på en kamera. Men det känns så opersonligt med kamera. Jag jobbar ju med människor och då känns det väldigt främmande att en kamera ska göra vårt jobb”, säger hon sedan.

”Men”, säger Johanna. ”Varför ska man inte kunna använda en kamera som ett redskap i sitt arbete när tekniken finns och kan hjälpa till? Skulle vi välja bort bilen och bara ta oss fram till fots? Det bör väl ändå vara självklart att vi ska utgå från att tekniken kan vara ett hjälpmedel och verktyg för oss?”

Katinka skrattar. ”Ja, om vi hade varit tvungna att bara promenera så hade vi inte kunnat utföra en bråkdel av alla besök vi har om nätterna. Idag har vi till och med så långt till en kund att vi inte hinner fara fram och tillbaka mellan två tillsynsbesök om natten utan vi har löst det så att tjejerna får turas om att åka ut på det besöket ensam och sedan sitter man i bilen och väntar tills det är dags för nästa besök. För det tar så lång tid att fara fram och tillbaka så man vinner inget på att gör det, så det är bättre att sitta kvar i bilen och vänta.”

”Ja, jag träffade några från en kommun”, säger Tony med sin kaffekopp i handen. ”De hade inte möjlighet att erbjuda nattillsyn till en av sina kunder eftersom kunden bodde så långt bort och man inte hade tillräckligt med resurser och restiden var så lång.”

Nattillsyn via kamera är ett högaktuellt ämne och det finns säkert fler liknande diskussioner som den hos Ann och Katinka. Hur går diskussionerna i ert fikarum? Fortsättning följer nästa vecka.

Omsorg_teknik_sant (1)

Bli den första att lämna en kommenter på "Phoniro presenterar avsnitt 8: Ska övervakningskamera ersätta hemtjänsten?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.