Annons

Phoniro presenterar avsnitt 12: Strategisk personalplanering utifrån fakta eller känsla?

”Jag funderar en hel del kring schemaläggning”, säger Ann och tittar först på Johanna och sedan på Tony.  ”Jag tror inte det finns något enskilt ämne som vi diskuterar så mycket som just schemaläggningen.”

”Ja”, säger Johanna, ”så är det i många kommuner, är det något speciellt du tänker på?”

”Jo, det är bemanningskraven för de olika verksamheterna”, svarar Ann. ” När jag pratar om det med mina chefer är det svårt att få konkreta svar varför man har den bemanning man har. Känns ibland, eller rättare sagt, det känns ofta som det inte är faktabaserat. Utan det är lite mellan tummen och pekfingret hur man sätter bemanningskraven. Varför ska man vara 10 personer på måndag förmiddag men bara 7 på fredag förmiddag?”

”Jag håller med dig”. Nu är det Tony som ger sig in i samtalet. ”Men bemanningskraven skulle kunna vara faktabaserade. Här kan man välja två vägar. Den första vägen är om man har ett planeringsprogram så använder man data från planeringssystemet för att lägga bemanningskraven. Nackdelen här är att man lägger schemat utifrån hur man har tänkts sig att det ska bli. Och ni vet väl hur sången går? ….Så hamnar man Hudiksvall.”

”Den sången har jag inte hört förut”, skrattar Johanna. ”Men precis, jag har ett diagram här som visar hur mycket av det beviljade som planeras ut och hur mycket av det planerade som utförs. Så problemet med att bara schemalägga efter den planerade tiden är att den allt som oftast inte stämmer.”

image002

 

 

 

 

”Det stämmer med den känsla jag har haft ibland”, instämmer Ann.

”Den andra vägen blir att använda den registrerade tiden som underlag för bemanningen”, fortsätter Tony. ”Att använda data för hur det sett ut under olika tider på dygnet. Desto längre tid man har data från desto säkrare blir bemanningsprognosen. Förekommer det avvikelser så ska naturligtvis dessa analyseras. Berodde avvikelsen på något tillfälligt eller är det något som vi ska ha med i beräkningarna framöver. Steg två i analysen är att man tittar på om belastningen över dygnet och över veckan är rätt. Ska man göra förändringar för att få en jämnare bemanning. Steg tre är att titta på registreringar utifrån individnivå. Får varje brukare det man har beslut på? Vid avvikelser måste man analysera om det ska vara så, och då återrapportera till handläggare, eller skulle det inte vara avvikelse så bör det analyseras. Om man har planeringssystem så är det viktigt att det också justeras utifrån de analyser man gjort.”

”Det låter ju enkelt, men är det så enkelt?”, undrar Ann lite tveksamt.

”Naturligtvis kräver det en del”, svarar Tony. ”Men med rätt verktyg och rapporter så underlättas arbetet avsevärt. Och frågan är om vi har råd att inte göra jobbet?”

Fortsättning följer nästa vecka

Vi står inför ett paradigmskifte. Tekniken har kommit för att stanna. Hur kan vi bäst dra nytta av den teknik som erbjuds för att uppnå kvalitet för individ, personal och beslutsfattare? Här kommer vi publicera nya avsnitt om Ann Persson som är förvaltningschef i äldreomsorgen, och hennes resa för att utveckla verksamheten. Ann kommer tillsammans med Tony Högnelid och Johanna Lethin Jacobson att införa nytt it-system i äldreomsorgen. En resa som kommer innehålla många fallgropar, precis som i verkligheten. Ann Persson är en fiktiv person och finns inte på riktigt. Det gör inte heller kommunen eller verksamheten hon arbetar i. Men även om Ann inte finns på riktigt, så vet vi att det finns många som hon runt om i landet och som står inför samma utmaningar. Tony och Johanna finns också på riktigt och ansvarar för verksamhetsutveckling och välfärdsteknologi på Phoniro PS. Vill du kontakta Tony eller Johanna? Skick ett mejl till tony.hognelid@phoniro.se eller johanna.lethin.jacobson@phoniro.se

 

Omsorg_teknik_sant (1)

Bli den första att lämna en kommenter på "Phoniro presenterar avsnitt 12: Strategisk personalplanering utifrån fakta eller känsla?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.