Annons

”Personal” på väg ut i kylan

Förra veckan skrev jag om ord och olika ords betydelse, och att det spelar roll vad vi kallar saker och varandra för. För visst väcker ordet ”vårdtagare” andra associationer och tankar än ordet ”hyresgäst” och frågan är hur påverkade vi blir av att kalla en person för det ena eller det andra och inte minst hur påverkad personen själv blir av det. Inte bara just de här olika orden och i det här sammanhanget utan också andra ord i andra sammanhang.

Det är naturligtvis fler än jag som funderar på ord och hur de inverkar på oss. I veckan har jag fått mejl och meddelanden om ord ni gillar och ord ni ogillar och inte minst vilka ord ni använder när ni pratar om dem som bor på ett äldreboende och när ni pratar om dem som arbetar på ett äldreboende. En del skriver att ni själva funderat på det, andra att ni pratar om det i fikarummet. Någon berättar att ni arbetat mer strukturerat med ord och ordens betydelse, som en del av ett värdegrundsarbete.

Om jag ska sammanfatta det jag fått till mig under veckan, verkar ni vara många som slutat använda ordet ”brukare” (även om Socialstyrelsen fortfarande verkar tycka att det är ett bra ord). Flera skriver även om ordet ”personal”, som verkar ligga risigt till eftersom det uppfattas som opersonligt och distanserat.

Det är visserligen ingen vetenskaplig undersökning jag har bakom mig när jag säger att att ordet ”personal” är på väg ut i kylan, men så tror jag att det är.

LÄS MER:  Lyssna på Ingvar Skoogs sommarprat

Tack alla ni som hört av er med gamla och nya ord! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "”Personal” på väg ut i kylan"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.