Annons

Pälsdjur i äldreomsorgen

I veckans nyhetsbrev finns en länk till ett pressmeddelande från Astma- och Allergiförbundet. I det skriver de att de oroas över att det tas alldeles lite hänsyn till dem som är allergiska. I det här sammanhanget syfter de på människor med allergi, som arbetar på eller bor på ett särskilt boende, eller ska besöka någon på ett särskilt boende. Om det finns pälsdjur på ett särskilt boende, då kan de personerna inte vistas där. Och eftersom de är just ett astma- och allergiförbund är deras självklara grundpolicy därför att pälsdjur inte ska vara tillåtna på ett särskilt boende. Jag förstår deras synpunkter, vad ska de annars tycka?

Mot det står det lika självklara att många äldre människor faktiskt mår bra av att ha pälsdjur i sin närhet, även om man råkar bo på ett särskilt boende. Inte minst gäller det människor med en demenssjukdom, det har konstaterats i så väl vetenskap som verklighet. På allt fler håll i landet ser anhöriga och personal därför till att det finns djur i äldreomsorgen, på olika sätt. Alltifrån katter, som s a s bor på boendet, till hästar som åker runt och hälsar på äldre människor. Här finns alltså ett problem. För och emot. Vilkas perspektiv är viktigast och är det ens relevant att tänka så?

Vad tycker ni? Finns det någon bra lösning? Hur ser ni på det runt om i Sverige? // Lill

LÄS MER:  Hänger det på motivationen?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

19 Comments on "Pälsdjur i äldreomsorgen"

 1. Alla djur ska bort, nötter, parfym, mobiltelefoner, el , växter, och en del matvaror ska förbjudas ….. men sen blir det bra.

 2. På ett äldreboende så hyr man sin lägenhet. Om jag har min katt inne i lägenheten och sköter den själv så kan jag inte se några större hinder även om jag förstår att människor med astma ocu allergier har det problematiskt.

 3. Sjuksköterska | 27 februari, 2014 kl. 15:47 | Svara

  Men de äldre måste väl få ha sina djur inne i sin egen lägenhet – även om de bor på särskilt boende?

 4. Ser det som en självklarhet att djur ska finnas i en del boenden. Däremot bör det även finnas djurfria alternativ för de äldre som exempelvis är rädda för hundar/katter mm. Anhöriga ska inte få bestämma om den äldre ska flytta till ett djurfritt boende, det måste grundas på den äldres önskemål och behov.

 5. Karin karlsson | 27 februari, 2014 kl. 16:10 | Svara

  Vi har katt på äldreboendet där jag arbetar o det går så bra, de äldre mår bra av det o katten får så mycket kärlek! Än så länge har vi inte stött på nån allergisk 🙂

  • Hej Karin, Kul att höra! Vilket äldreboende arbetar Du på. Jag håller på med en intervjuundersökning på äldreboenden som har eller har haft katter. Har varit på 10 äldreboenden hittills. Många intressanta erfarenheter, mest positiva.
   Hör av Dig
   Susanne

 6. Erfarenheterna av katter/hundar på äldreboenden är mycket positiva.och bör absolut inte förbjudas. Det är ju också så att lägenheten på äldreboendet är den gamles hem.
  Rent allmänt anser jag att allergiker sedan länge gjort sig alltför breda och inkräktar alldeles för mycket på andras livsutrymme, något som måste motarbetas. Svaret till Astma och allergiförbundet kan bara bli ett; tvärt emot vad ni påstår
  har ni tvingat till er alldeles för mycket hänsyn. De som inte har allergiproblem skall inte behöva leva som om man hade det och begränsas i sina liv. Däremot skall naturligtvis rimliga hänsyn visas.
  Hans

  • Jasså du har väl själv aldrig haft allergi eller andnöd av astma på,grund av pälsdjur som plötsligt flyttat in på boendet där du jobbar och tvingats avstå från din arbetsplats där du jobbat i nära 30år? Det är skamligt att uttala sig som att allergiker blivit för breda och tilltvingat sig för mycket plats och hänsyn, när allt vi vill är att kunna andas.

   • nej det är väldigt tråkigt o skulle inte behöva ske. Men hälften av hemmen borde det vara självklart att man får ta med sig sitt husdjur och den andra hälften håller man fri från pälsdjur för allergiker eller de som helt enkelt inte vill ha med dem att göra av någon anledning.
    Själv är jag inte ens 50 fyllda men tittar runt hur detta funkar, om man kan ställa sig i kö då jag hört att det i stort sätt är omöjlig att ta med sig sina päls änglar. Jag tar hellre livat av mig den dagen än att avstå mina katter.
    Jösses, hoppades verkligen det jag hört var helt totalt fel.
    Hoppas hoppas att det ändrat sig tills jag når den åldern o möjligtvis behöver detta boende.
    Känner sådan sorg för er som fått avstå era älsklingar för att åldern kryper på och man blir skröplig, saknar ord för denna orättvisa att ta ifrån någon sitt liv.
    Även när man läser om att det inte är självklart att man ska kunna fortsätta bo samman med sin partner. Låter mer som om man blir straffad för sin ålder

 7. Vet inte om Lars ovan är ironisk, men jag har många gånger förvånats över frånvaron av omtanke om de som är överkänsliga, både boende och personal. Jag måste erkänna att jag varit skeptisk till de terapeutiska effekterna. Jag har sett exempel på att hunden följer med på jobbet mer för att det är bekvämt för matte eller husse än för att det är så bra för de boende. Jag tycker användandet av ”terapidjur” ska vara planerat och valfritt. Eget djur i egen lägenhet borde vara möjligt men även det är inte oproblematisk om den har djuret inte kan ta hand om det själv utan det blir ännu en individ att ta hand om för personalen. Vi gör ansträngningar för att personal inte ska utsättas för passiv rökning. Det borde även gälla pälsdjursexponering om man är överkänslig. Men som själv trots allergi nybliven ägare till två stallboende katter är jag imponerad av deras sociala kompetens!

 8. Lena Ringstedt | 27 februari, 2014 kl. 18:15 | Svara

  Det måste naturligtvis finnas alternativ för både den gamle, anhörige oc och personal att ha rätt tii en pälsdjursfri miljö om man har behov av det. Det finns andra alternativ för gemenskap än djur. Här måste kommunen kunna erbjuda alternativ är det inte det valfriheten är till för.
  Lena

 9. Jag som pälsdjursallergiker brukar alltid förbereda mig med medicinering om jag ska hälsa på vänner som har pälsdjur, jag kan ju inte kräva att de ska göra sig av med sina husdjur och totalsanera sitt hus eller lägenhet när jag kommer på besök.

  Däremot kan det givetvis vara svårt om man arbetar dagligen i en miljö där man exponeras för det man är allergisk mot.

  Så detta är ingen lätt fråga…

  Men om de äldre mår bra så är väl det ändå det viktigaste…

 10. Jag har en känsla av att det är någon eller några i den flera generationer yngre personalen som besväras av allergier. Inte de till åren komna dementa och sjuka. Rätta mig om jag har fel!

 11. Min sons lilla Jack Russel-tik fick följa med mig några gånger till min hustrus dagvård och även till hustruns särskilda boende. Vilken glädje när samtliga på avdelningen följdes åt för att rasta Ninni och vilken uppståndelse när Ninni bajsade i en ring av åskådande åldringar.

 12. Detta är en viktig fråga för oss politiskt ansvariga att hantera. Den många gånger stora nyttan av hundar mm på äldreboenden. Vi har i Knivsta två särskilda äldreboenden, varav vi tillåter pälsdjur på enbart det ena. Pälsdjursallergier är ett växande problem som sannolikt kommer att accentueras framöver. Olyckligt om en äldre ska behöva tacka nej till en behövlig SÄBO-plats av allergiskäl. Olyckligt att behöva säga upp personal pga arbetsbrist genom att de inte av allergiskäl kan arbeta på våra boenden. Lika olyckligt om äldres vänner och släktingar inte kan göra besök av risken att få en anafylaktisk chock. Denna fråga är mer mångfacetterad än att bara handla om vårdhund eller ej.

  • För få hem (min far fick inget fast han passerat 90 )
   Hälften hem djur hälften utan. Vad är problemet då? Inget alls.
   Finns så många arb lösa. En vän till mig som inte är rädd för för hårt jobb pröva men hoppa av då situationen var helt vansinnig. Vissa dagar fick man inte ens en minut lunch. Gällde dock hemtjänsten och inte ett boende. Men säger lite om hur vi prioriterar våra äldre.
   Ingen förespråkare av privatiseringen. Så många som vill göra sig pengar.
   Vissa saker borde vara ett samhällsansvar att förvalta skattepengarna för detta och en del saker till.
   Gammal = glöm din sambo, glöm din päls älskling o glöm någon som har tid för dig.
   Alla vill väll kunna bo kvar i sina egna hem o klara sig själva som de gjort hela livet. Om man har olyckan att inte ha möjlighet till detta så ska allt du håller av tas ifrån dig.

 13. Birgitta Larsson | 3 mars, 2014 kl. 01:25 | Svara

  Vem ska göra rent i kattlådor ,fågelburar mm vem ska gå ut med hunden Det kan ju inte vara möjligt att personalen ska göra detta Vi har jü inte råd att anställa tillräckligt med personal på våra boende Tacksam för svar
  Birgitta larsson

 14. Så jag som är så allergisk ska behöva säga upp mitt jobb som jag haft i 15 år pga katterna jag tycker inte det är rätt

 15. Det är är ett problem inom många områden. Skolor, förskolor,äldreboenden osv… Behov står mot behov. Att säg att det är väl inga problem bara jag har mitt djur i lägenheten visar på okunskap. Efter att allergiskt körts i botten tog det mig flera år att bara kunna vistas på en skola igen. Trots att det inte finns några djur alls där s finns det tillräckligt mycket pälsdjurs partiklar som följer med in med alla djur ägare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.