Annons

På låtsas

Idag har jag cyklat omkring i södra Frankrike. Solen sken, varmt var det – alldeles lagom varmt, fläktande brisar kom från Medelhavet. En stund cyklade jag på grusvägar bland gräsklädda kullar, sedan på kullerstensvägar längst havet. Härligt var det och ganska fort gick det, jag cyklade förbi många andra cyklister. Men – vänta lite. Inte har jag varit i södra Frankrike idag. Jag har ju varit i ett regnigt Göteborg. Och jag har inte cyklat, jag vandrat omkring i tråkig blåst och trängts på fuktiga spårvagnar. Solen har jag inte sett skymten av.

Vad jag däremot gjort är att jag varit på gym och cyklat motionscykel. En modern sådan, med tv-skärm och ett stort antal filmer att välja på, och jag valde alltså en film från södra Frankrike, och teknik som ställde in trampmotståndet efter hur kullarna och kullerstenarna flimrade förbi på skärmen. Så det var inte på riktigt, men det kändes nästan, nästan som om jag var på plats i Frankrike och det gjorde att stunden på motionscykeln blev bra mycket mer lustfylld än den hade varit utan filmen framför mig.

Den där cykelturen på gymmet fick mig att fundera på hur viktigt det egentligen är att saker är på riktigt, och om det finns några gränser för hur man kan lura sig själv. Jag kom att tänka på alla de äldreboenden där man inrett rum med artificiellt solljus, sand på golvet, parasoller och vilstolar att ligga i och njuta av värmen – inte på riktigt, men ändå en känsla av nästan. Så tänkte jag på de tv-spel som finns på allt fler äldreboenden, där de som bor där kan spela bowling och spela tennis. Inte heller det på riktigt, men det verkar spela mindre roll.  Människor verkar har med de där tv-spelen och de uppmuntrar till fysisk aktivitet, vilket inte är fel det heller.

LÄS MER:  Uppdrag LIVET

Att låtsas att man är i Frankrike eller låtsas att man spelar bowling – det är väl ändå något bra? Något som får människor att må gott och som därför är bra för hälsan.  Kanske kan vi lura oss själva ännu mer? Ännu mer låtsas att vi deltar i aktiviteter som vi inte deltar i, låtsas är vi är någonstans där vi inte är, låtsas att maten smakar bättre än den faktiskt gör. Låtsas att vi är någon annan än den vi är? Det är nog inte tekniken som sätter gränserna här. Men borde vi själva dra en gräns? Är det något som är lite skruvat med alla de här låtsaslekarna? (Eller är det bara jag som är skruvad?)

Vad säger ni? Vad har ni för idéer om hur vi kan använda teknik för att skapa en imaginär tillvaro, t ex i äldreomsorgen? Och har ni några synpunkter på om det är bra eller dåligt. Själva företeelsen menar jag. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "På låtsas"

  1. Om man låtsas att man spelar tennis när man står framför ett wiispel så ja, då är det väl lite att lura sig själv. Men måste man låtsas? varför inte se det för vad det är? Att spela ett tennisspel på tv:n och samtidigt fnissa åt hur tokigt det blir eller bli glad över hur bra man är? Sedan att få motion på köpet är bara bra.

    När det handlar om att låtsas att man är någon annanstans…Vad är skillnaden mot att se på en film och fantisera att man bor där, leker där som barn, förälskar sig där som ung kvinna/man? Eller att för den delen försjunka sig i en bok och fantisera sig bort? Den enda skillnaden är att detta handlar om teknik och det kan vara mer läskigt för en del, mer onaturligt. Men fantasin finns där även utan teknikens hjälp. Och fantasi är bra.

    Jag reagerar dock när man använder robotar som ska bete sig som djur och ligga och spinna i någon gammal människas famn för att ge lugn. Det tar emot även om det påstås ha positiv effekt. Jag tycker att människor ska ge den tryggheten till andra eller andra levande djur. Men återigen, vad är skillnaden på ett spinnande gosedjur som kan röra sig lite mot de gosedjur en del människor idag tröstar sig med?

  2. Att dagdrömma är häsosamt för välbefinnandet. Det påstås så i alla fall!

  3. Hello Usch tkctye synd om dig i Söndes när du berättade de om Grekläraren Tjusig blogg Kram på dej

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.