Annons

Oroar vi oss för fel saker? Och vem tjänar i så fall på det?

Det finns ett radioprogram som heter Tankar för dagen. Det sänds i P1 varje morgon strax innan klockan sju, och det är ett kort litet program, som ger dig just det, tankar för dagen. I går vad det Tomas Brytting som tänkte till i programmet. Han är professor i organisationsetik och han pratade om nyhetsförmedling. Om att de nyheter vi får till oss via media ofta är pessimistiska. Trots att det mesta i världen faktiskt blir bättre. Och när vi förväntar oss elände, fast vi inte har skäl att göra det, fattar vi beslut på felaktiga grunder och oroar oss för felaktiga saker. Vi lever i en pessimistisk tid, och det styr våra förväntningar, sa Tomas Brytting i går, och nämnde bl a äldreomsorgen. Vi har en äldreomsorg i världsklass, sa han (och det har vi). Det är den falska bilden av äldreomsorgen som hotar äldreomsorgens kvalitet. För när vi läser och hör om allt elände i äldreomsorgen, blir våra bilder av den helt orealistiska och vi blir rädda. I onödan.

Tomas Brytting vill ha en mer rättvisande nyhetförmedling, även när det gäller nyheter om äldreomsorgen. Hans poäng är att om vårt faktaunderlag är fel, då fattar vi fel beslut. Medias skräckbeskrivningar av äldreomsorgen sprider inte bara en ogrundad rädsla bland äldre människor, det blir även svårt att rekrytera personal. I själva verket är äldre människor själva rätt så nöjda med äldreomsorgen, och de som arbetar i äldreomsorgen rätt så nöjda med att göra det. Sedan kan äldreomsorgen självfallet bli bättre, både med att leverera stöd och omsorg och som arbetsplats och arbetsgivare. Men det gäller väl det mesta? Jag kan inte komma på en enda perfekt verksamhet jag har arbetat i eller en enda perfekt arbetsgivare.

LÄS MER:  Samvetsstressen

Det ligger en del i det Tomas Brytting säger, och jag har själv tidigare tänkt och skrivit om medias eländesbeskrivningar av äldreomsorgen. Inte minst kan vi fundera på vem som tjänar på dem, tycker jag. Vem vinner på att vi tror att äldreomsorgen är bedrövlig? Vilka är det som sätter agendan? // Lill

Här kan ni lyssna på Tomas Bryttings ”Tankar för dagen”…

1 Comment on "Oroar vi oss för fel saker? Och vem tjänar i så fall på det?"

 1. Kära Lill,
  Jag började på Demensförbundet i slutet av förra året, lyckligt ovetandes om hur det står till för äldre och ofta multisjuka personer i Sverige. Sedan dess har verkligheten fullkomligt knockat mig och den stämmer föga med vad du skriver. Vi har säkert en äldreomsorg i världsklass. Varför skulle vi inte ha det i vårt välfärdsland? De flesta äldre är pigga och mår bra. De ger säkert positiva enkätsvar. Detta kan på intet sätt uppväga att många äldre i Sverige har det dåligt! Vi har tex 180 000 demenssjuka och flera multisjuka äldre som inte kan föra sin egen talan, än mindre fylla i en enkät. Flera äldre kommer inte ut, svälter på boenden, drogas ner, sitter ensamma och isolerade. Marta Szebehely studie visar att mellan 100.000-120.000 anhöriga har slutat eller minskat sina arbeten för att ta hand om sina sjuka för att vården av dem inte fungerar! Räknas inte dessa sjuka äldre och deras anhöriga?

  Sedan början av 90-talet har 2/3 av de geriatriska vårdplatserna försvunnit och vårdskandalerna avlöser varandra. Och tro mig – de är på riktigt och inte påhittade av media.

  Lägg därtill att Kommunals egen studie för bara ett par år sedan visade att var 5:e medlem ville sluta inom äldrevården inom 3 år pga. nedskärningar, slitsamt arbete och dåliga löner. Hur stämmer detta med att personal är rätt så nöjda?

  Vi önskar inget hellre än att skräckbeskrivningarna vore felaktiga och vinklade – men tyvärr är det inte så, utan snarare tvärtom. Skulle du tvivla är du hjärtligt välkommen att besöka oss på Demensförbundet under en vecka. Säg bara till!

  Anni Reimers
  Tf Förbundssekreterare, Demensförbundet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.