Annons

Ord

Ibland träffar jag personer som verkar ha hamnat på precis rätt plats, och det är så inspirerande. Som den nyanställde chefen på äldreboendet, som jag besökte tidigare i veckan. Inte bara förmedlade hon kompetens och driv, hon var dessutom genuint glad över att ha få jobba på boendet. Inte för att det verkade vara något särskilt med det här specifika boendet utan snarare för att det gav henne en möjlighet att tillsammans med sina medarbetare göra det till något särskilt. Göra det ännu lite bättre för hyresgästerna. För det var hyresgästerna hon pratade om. Inte brukarna, omsorgstagarna, vårdtagarna, pensionärerna eller något annat. Utan hyresgästerna med varsin lägenhet, var sitt kontrakt och lite olika behov och önskemål. Precis som vilka hyresgäster som helst. Hon berättade att hon är noggrann med vilka ord hon använder, eftersom olika ord är laddade med olika betydelse och symbolik. Därför pratade hon heller inte om olika avdelningar på boendet. Ordet avdelning leder gärna till tankar om sjukvård och institution, sa hon (och det har hon rätt i, tycker jag).

Innan vi skulle äta lunch samtalade vi om matens betydelse för hälsan och välbefinnandet. Men ännu mer pratade vi om det värdskap man som personal har vid matbordet. Det där som handlar om bemötande, inkludering, service och gästfrihet. Sedan åt vi kalops och det smakade gott. Naturligtvis för att maten var vällagad men också för att vi hade det trevligt runt matbordet och för att jag kände mig välkommen.

Jag vet att ni är många som funderar över ord och vad olika ord står för och är laddade med, och gamla ord ersätts med nya. Har du tips på ord som kan ersättas med andra, får du gärna tipsa om dem. För visst har hon rätt, den här chefen, när hon säger att ord är viktiga.

LÄS MER:  Halvbra

Ha det gott!

Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Ord"

  1. Instämmer helt. Sättet vi tilltalar en annan människa visar på hur ser denna person. Och att använda epitet som förminskar en annan människa – säger mer om personen självt. Redan år 1851 beskrev Kirkegaard detta som fåfänga och högmod! Han eftersökte ödmjukhet och det gäller än idag, mer än någonsin vågar jag påstå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.