Annons

Ord säger något om synsätt och perspektiv

För ett par veckor sedan skrev jag om ordet “brukare” och undrade om det inte är dags att ersätta det med ett annat ord. Eftersom det är ett så fånigt ord och eftersom många äldre människor uppfattar det som direkt kränkande och det är väl ändå dumt att använda ord som kränker dem det gäller.

Nu är jag verkligen inte ensam om att tycka att ”brukare” är ett larvigt ord. Kravet på ett nytt begrepp kommer från pensionärsföreningar, i media och responsen i vår egen facebookgrupp var tydlig. Bort med ”brukare”, in med något annat (på flera håll har ni och andra förresten redan slutat att använda ordet). Frågan är dock vilket ord och vilka begrepp som ska användas istället och inte minst ”till vardags”. Här är några förslag från er som har deltagit i diskussionerna på facebook: vårdtagare, hyresgäster, gäster, kunder, boende, pensionärer, tant och farbror NN. Några föreslår även begrepp som ”våra gamla” eller för all del ”mina gamla”. De där senare begreppen har dock mötts med ett visst motstånd. För vadå ”våra” eller ”mina”, de äldre i det här sammanhanget är väl ändå ”sina egna”? På liknande sätt har en del protesterat mot ”vårdtagare”. För att det låter så passivt, som om en person i första hand skulle vara någon som sitter och tar emot vård. Så ni ser, ord förmedlar och representerar både synsätt och perspektiv, och då landar jag i att det är de äldre själva som ska bestämma vilka ord och begrepp som ska användas.

De senaste dagarna har flödet i gruppen dock handlat om luciafirande och vi har bl a kunnat läsa om lucior som är både över nittio och hundra år gamla. Det ger lite perspektiv, det med!

LÄS MER:  Dags att bestämma sig

Allt gott! // Lill

 

PS. På bilen se ni mig och roboten Pepper, som jag träffade på en konferens förra veckan och det är ett möte som jag behöver smälta. För mötet kändes så verkligt. Och det i sig kändes så overkligt.

5 Comments on "Ord säger något om synsätt och perspektiv"

 1. Byta ut till individen?

 2. Individen är bra, variera med ; den enskilde, personen, den det berör, människan och avnämaren.

 3. Har alltid avskytt order :BRUKARE: ,,
  Människor som är i behov av vård och omsorg ska heta VÅRDTAGARE; tycker jag. Passar i alla sammanhang.

 4. Karin Rylander | 15 december, 2017 kl. 12:08 | Svara

  Har också föreslagit ” vårdtagare”.
  Kan inte förlika mig med ordet brukare.
  Karin Rylander
  Värnamo

 5. Medborgare
  Långt och kanske konstigt vid första tanken.
  Inkluderande utan värderingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.