Annons

”Om maten inte är god hamnar den inte i magen och då gör den ingen nytta”

Linda Martinsson - kostchef och författare

Det går att göra god och vacker mat även på ett äldreboende; det gäller att tänka på nytt sätt, servera maten på roligare sätt,  ha roligt i köket och se måltiden som en viktig del i ett meningsfullt och värdigt liv.

Lusten till god och vackert upplagd mat är sannolikt lika för alla människor, i det egna hemmet, på fina krogen och i ett äldreboende – kanske det sista intresse vi verkligen ägnar oss åt och lever för.

Vi blev nyfikna på författarinnan Linda Martinsson, kostchef vid Tre stiftelser i Göteborg, som skapat boken ”Smaker man minns” tillsammans med kocken Jonas Eriksson. Flera stjärnkockar har medverkat liksom Tre Stiftelsers personal och med bidrag till finansieringen från Socialdepartementets stimulansmedel.

Varför skrev du boken?

– Jag tycker det är dags att börja laga mat igen. Idag är det alldeles för mycket halvfabrikat på äldreboenden runt om i Sverige. Och det går att enkelt och för samma pengar laga både godare och nyttigare mat – det behövs bara mer kunskap och rätt personer som lagar och serverar.

Men hur skall man hinna och alla kök kanske inte är utrustade för detta?

-Tiden att laga ex en kräm istället för att ta en pulverkräm är nästan lika lång. Det handlar bara om lite planering och att krämen kanske inte blir lika perfekt med en gång som den som är gjord av pulver.

– Alla kök ser såklart olika ut men om man jobbar utifrån sina egna förutsättningar, ex köper in färska varor oftare, köper mer närliggande råvaror, beställer varm mat från närliggande restaurang och planerar köken bättre i framtiden så går det alldeles utmärkt. Detta handlar mycket om att VÅGA TÄNKA NYTT!

 Lindas tips;

* Anställ matkunniga personer till köken – de som gillar att laga mat

* Lägg upp maten som du skulle vilja få den serverad på en restaurang eller en fredagkväll.

* Börja ställ frågor till de boende – ”Hur de vill ha sitt ägg till frukost” ex- det tar inte längre tid att koka och servera dem varma på boendet än att få dem kalla från en leverantör.

* Jobba med fördomar om att det inte går – det går att laga godare, nyttigare mat men det kan finnas olika sorts hinder ivägen som måste bearbetas.

* Beställ mat från mer närliggande restauranger så kan de boende få varm, nylagad mat. Även bättre för miljön.

* Ta bort kantiner mm och leta fram trevligt porslin – man äter ju med ögonen också

* Med bättre och trevligare mat blir man friskare. Vi borde tänka – God mat – omvårdnad – medicin men i Sverige börjar vi med medicinering. Mat är oerhört viktigt för hälsan och att vi skall orka och ””Om maten inte är god hamnar den inte i magen och då gör den ingen nytta” säger Linda Martinsson.

Blir du nyfiken på mer om matens betydelse och Linda Martinsson mfl så finns en konferens den 27 januari i Stockholm som behandlar ämnet. Arrangörer är www.kui.se

Boken kan du beställa här >>>

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "”Om maten inte är god hamnar den inte i magen och då gör den ingen nytta”"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.