Annons

Nyfiken på – Berit Rosén & Monika Olin Wikman

Författarna till boken "Vi vill inte bli gamla"

Vi blev nyfikna på författarna till den omtalade boken; ”Vi vill inte bli gamla som äldreomsorgen ser ut idag” (som du kan beställa här >>).

Författarna Berit Rollén som bland annat har varit verksam som journalist, statssekreterare, generaldirektör för AMU-Gruppen och Invandrarverket samt landstingsdirektör. Monika Olin Wikman är jurist. Hon har haft ledande befattningar inom bland annat Socialdepartementet och Socialstyrelsen samt varit landstingsdirektör.

1. Hur kommer det sig att ni skrev boken?
 
Monika: Jag har följt släktingar genom vården och hört berättelser som ingett mig stor oro. Om man som jag inte har egna barn ökar anledningen till oro eftersom anhöriga få stå för en stor del av dagens äldreomsorg. 

Berit: Jag har upplevt dålig äldreomsorg när min far och svärmor blev gamla. Sådana erfarenheter skrämmer när man börjar närma sig den ålder, då man inser att man själv kan komma att behöva vård, Boken är ett rop på förändring.    
 
2. Vad är ni mest kritiska till i den svenska äldreomsorgen?  

Monika: Att äldre betraktas som ” ingen ” efter ett långt liv, identitet och livshistoria faller bort.
Ensamhet, hjälplöshet och tristess är tre plågoris.  

Berit: För liten kvantitet av hemtjänsttimmar, trygghetsboenden och särskilda boenden. För små personalresurser och för liten satsning på personalutbildning. Alltför ofta dålig kvalitet på det som erbjuds.
 
3. Hur kan vi göra äldreomsorgen bättre?

Monika: Man måste utgå från en annan syn på den äldre och åldrandet, stötta det sköra men utgå utgå från att äldre ska få leva tills man dör. För det krävs en rad konkreta insatser bla bättre arbetsvillkor för personalen och utbildning för alla ( 40 % saknar sådan), skapande av tilltalande miljöer utan långa linoleumkorridorer med  mat som stimulerar sinnen och minnen, meningsfulla aktiviteter och respekt för den enskildes önskemål och livsstil.     
 
Berit: Genom att avsätta mer resurser till den offentiliga finansieringen. Genom att vi som kan därutöver betalar mer själva och  tar större ansvar  för vår ålderdom. Genom  att – som vi-  ställa krav på en bättre omsorg.

LÄS MER:  Testande kvinnor

Mer om boken och beställning kan du göra här >>

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

4 Comments on "Nyfiken på – Berit Rosén & Monika Olin Wikman"

  1. Själv blir jag kritisk till titeln på denna bok, framförallt för att det känns som att sparka på dem som redan ligger. Många av oss som jobbar inom äldreomsorgen idag arbetar stenhårt för att tvätta bort stämpeln av vårdyrket som ett lågstatus yrke. Vi satsar på utbildning och tycker att det är jätteviktigt att vår personal trivs och är stolta över sitt arbete och så ser det faktiskt ut på många ställen. Jag är övertygad om att författarnas bakgrund och erfarenheter gör dem till perfekta personer att författa en sådan bok – jag bara hoppas att de inser att deras erfarenheter inte ska likställas med statusen på hela äldreomsorgen.

  2. Monika Olin Wikman | 6 november, 2008 kl. 16:15 | Svara

    Emma ,självklart görs det många gånger stora, goda insatser av personal inom äldreomsorgen. Vi vill också att statusen höjs. Men då måste man se till att all personal får utbildning, 40 procent saknar sådan idag, det får inte vara ett genomgångsyrke, man måste ha rimliga arbetsscheman och arbetsvillkor, man måste ges handledning ,man måste ha ett bra ledarskap och en bra organisation. Här finns mycket att förbättra ; det är fel både mot personal och äldre att inte se till att det blir en ordentlig utveckling på det här området.

  3. Monika Olin Wikman.
    Personer som dig får mig att tro på åldringsvården och åldringsvården som den kommer att bli i framtiden.

  4. lars härås | 9 mars, 2010 kl. 22:55 | Svara

    Jag har inte läst boken och vill inte heller. Såna generaliseringar luktar illa. Vilken skrämmande boktitel! Marknadsföringsknep? Emmas kommentarer visar precis de reaktioner som är givna hos vårdpersonal. Här på bloggen får man som tur är en motvikt i det man kan läsa om förnyelse och engagemang som finns ute i landet. Heja alla Ni engagerade vårdare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.