Annons

Ny unik medicinhanterare – Medicpen!

Det är alltid spännande med nya, smarta tekniska lösningar som underlättar omsorgspersonalens arbete och skapar större självständighet för äldre personer. Här är ett bra exempel på en sådan produkt. En läkemedelsrobot som är helt ny i Sverige men har gett många positiva resultat i det så kallade TIM-projektet på Nordjylland i Danmark (Totalløsning til Intelligent Medicinhåndtering).

Att hantera medicineringen hemma hos äldre är många gånger förknippat med stress och oro för omsorgspersonalen. Risken att dela ut fel eller glömma är saker som inte ska och eller får hända – ändå inträffar det ibland. Och att som patient/äldre behöva vänta på att få sin medicin av personalen, oron över att det inte ska bli rätt eller att inte kunna ta en Alvedon eller annan behovsmedicin själv utan att be personal kan kännas allt annat än bra. De flesta vill ju klara sig själva och kunna vara så självständiga som möjligt.

Då kan jag berätta att jag i dagarna pratat med ett företag som precis lanserar en helt ny läkemedelsrobot i Sverige. Telenta AB är ett företag som är mest känt för sitt arbete med bland annat trygghetslarm, smarta hem och säkerhet. När Telenta fick höra talas om läkemedelsroboten och de positiva resultaten som uppnåtts i Danmark slöt man ett samarbetsavtal med Medicpen AB för en gemensam satsning av Medimi®Smart på den svenska marknaden.

Medimi®Smart laddar medicin i kassetter

Medimi®Smart är unik på ett antal punkter. Borta är färdiga doseringspåsar. Medimi®Smart laddas istället med upp till 16 kassetter. Varje kassett innehåller upp till 28 tabletter som förvaras separat i fack. Detta innebär att dosen blandas först vid doseringstillfället.

Skulle läkarens ordinering av tabletter ändras går det enkelt att snabbt justera till nya doseringar, i många fall utan att läkemedel måste kasseras, eftersom läkemedelsroboten hämtar information från ett vård- eller apotekssystem via en molnlösning. 

Förutom detta är det möjligt för patienten/den äldre att själv ta ut behovsmedicin med de restriktioner som normalt finns. Läkemedelsroboten påminner också patienten om att ta läkemedel som inte kan förvaras i Medimi®Smart, exempelvis salvor och ögondroppar.

Allt som sker loggförs, exempelvis alla medicinuttag, om patienten inte tar sin medicin, eller om någon försöker bryta upp läkemedelsroboten.

Medimi®Smart påminner patienten med ljus, ljud och tal när det är dags att ta medicinen. Genom ett tryck på en knapp sker doseringen genom att tabletterna faller ner från kassetterna till en kopp vilket gör det enkelt för patienten att ta dosen. Om patienten är på väg att glömma att ta sin medicin, skickas ett larm till vald mottagare som då kan kontakta patienten innan tidsfönstret stängs.

Påminner med ljus, ljud och tal.

Att erbjuda detta till personer som gärna tar sina mediciner själva och/eller kanske bor i glesbygdsområden är ju fantastiskt både för att bibehålla deras självständighet och känsla av oberoende. Och för vårdpersonalen blir arbetssituationen mindre stressande, tidsbesparande och med mindre risk för fel. Det här är riktiga win-win situationer som alla har nytta och glädje av.

Vill du veta mer om Medimi®Smart så är ni såklart jättevälkomna att kontakta Telenta 031-762 64 00

Och vill ni se och testa så har Telenta med Medicpen en monter på MVTe mässan 21-22 jan 2020 i Stockholm!

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Ny unik medicinhanterare – Medicpen!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.