Annons

NY BOK: Det naturliga åldrandet – Om vägen till gerotranscendens

Med stigande ålder blir äldre mindre självcentrerade, mindre rädda för döden och får en annan syn på sociala kontakter. Denna förändring bör återspeglas i vården av äldre. Boken innehåller praktiska riktlinjer som personalen i äldreomsorgen kan arbeta efter med utgångspunkt från den nya synen på åldrande människor.

Bokens förord:

Förord
Gerotranscendens kan enklast beskrivas som det goda åldrandet. Det är en psykosocial teori om åldrandet utvecklad av Lars Tornstam, professor vid Uppsala universitet. Det går också att beskriva gerotranscendens som en positiv utvecklingsprocess, en möjlig väg till vishet på äldre dagar. Framöver kommer vi bara att kalla teorin om gerotranscendens för teorin.

Innan vi går vidare kan du fundera över några frågor: Vad innebär det att åldras? Vad har vår syn på åldrandet för konsekvenser i vårt bemötande av äldre? Hur vill vi att äldre människor ska ha det? Vad är viktigt i omvårdnad och omsorg av äldre människor? Vad är syftet med omvårdnaden och omsorgen av de äldre?
Det är angelägna frågor att ställa eftersom svaren får avgörande betydelse för hur omvårdnaden och omsorgen ska utformas, och vilka arbetsuppgifter personalen ska utföra.

Gerotranscendens betyder det naturliga, positiva åldrandet. Det är en livslång process mot mognad och vishet. Teorin är mycket tilltalande eftersom den betraktar åldrandet på ett helt nytt och positivt sätt i motsats till hur åldrandet ofta annars beskrivs. Därför måste vi tänka om när det gäller bemötande av äldre och hur vi praktiserar omvårdnad och omsorg. Det är om detta den här boken handlar: Att låta äldre människor utvecklas i sitt åldrande.

Boken vänder sig framförallt till studerande och yrkesverksamma inom vård och omsorg. Också anhöriga till äldre kan ha intresse av den eftersom den berättar om vad åldrandet innebär och hur bemötande av äldre kan ske om gerotranscendens är utgångspunkten. Bokens viktigaste uppgift är att beskriva hur du kan bemöta äldre personer om du vill stödja dem i deras utveckling mot gerotranscendens.

Du får konkreta råd och anvisningar om detta. Dessa råd och anvisningar har jag valt att kalla riktlinjer. De beskriver på ett konkret sätt det dagliga arbetet och hur du kan gå tillväga för att stödja äldre i deras utveckling mot gerotranscendens. För att underlätta läsningen har jag avstått från att skriva han/hon i boken även om jag förstås är väl medveten om att både män och kvinnor är brukare och vårdare.
Eftersom teorin om gerotranscendens är en relativt ny teori och fortfarande är under utveckling så tillkommer undan för undan nya kunskaper. De riktlinjer som presenteras är det första försöket att beskriva hur processen mot gerotranscendens kan stödjas hos äldre. I framtiden kan dessa riktlinjer komma att utvecklas och utökas.

Uppsala i mars 2010
Barbro Wadensten

Författare Barbro Wadensten

76 sidor, mjukband

Pris: 195 kr inkl moms + frakt 24 kr

Beställ med ett mejl till bok@minsektor.se
Uppge titel, antal, leveransadress och faktureringsadress

Har du läst boken? Skriv gärna en kommentar om vad du tycker om den.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "NY BOK: Det naturliga åldrandet – Om vägen till gerotranscendens"

  1. Oj oj oj! Fyfan så dkutig du är Amir Vad glad jag blir för din skull. Önska jag hade lika mycket kämparglöd som du har. Du får dela med dig lite av den tycker jag. Fortsätt såhär så når du ditt mål på nolltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.