Annons

NPÖ och MPÖ

Alla branscher har sitt eget nördspråk och sina egna förkortningar. Ni som arbetar i äldreomsorgen vet t ex vad en ”brukare” är, men det vet inte alla. Det ordet är f ö ett nördord, tycker jag. Att NPÖ betyder Nationell patientöverskikt har jag vetat ett tag. Att det dessutom finns något som heter MPÖ lärde jag mig dock inte förr än förra veckan, på Vitalismässan i Göteborg. MPÖ betyder, och det kan möjligen den logiske räkna ut, Mobil patientöversikt. NPÖ som MPÖ, kan man kanske säga. 

Det handlar alltså om att du som personal kan logga in i NPÖ med en app, och där få detaljerad patientinformation, oavsett var du befinner dig och på ett smidigt och säkert sätt. Arbetar du t ex som sjuksköterska i hemsjukvården kan du alltså i din telefon läsa journaler, se vilka mediciner folk äter, vilka allergier som finns osv.
Nu är ju det här en väldigt förenklad beskrivning. Vill du veta mer är det bara att kontakta Tieto. Det var dem jag pratade med på Vitalis och de är bättre på att förklara än jag.

LÄS MER:  Röstens betydelse

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "NPÖ och MPÖ"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.