Annons

Nattfastan för lång för många äldre

För många gamla dröjer det allt för länge mellan kvällsmat och frukost. Särskilt inom den privata omsorgen. – Det kan väl inte vara så svårt att lägga in en banan eller en bredd macka på rummet, säger Elisabeth Sigfridsson (KD), ledamot i omsorgsnämnden. Läs mer på smp.se…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Nattfastan för lång för många äldre"

  1. Gunilla Arneström | 11 februari, 2012 kl. 12:24 | Svara

    Det gäller inte bara privata verksamheten,även så i kommunernas regi.Kvällsmålet serveras ofta ca. 17.00 och sedan blir det något annat vid 19.30-20.00 tiden. Det som är största problemet är att kvällsturen slutar kl. 21.00 och de som lagar mat slutar kl. 17.00. Ett annat bekymmer är att på äldreboende,så kan hyresgäster äta alla stora mål inom 6-7 timmar och det är är inte ok.Den största framgångsfaktorn vore en förändring av de ofta rekomenderade mattider verksamheten skall hålla sig till.

  2. undersköterska på Attendo | 12 februari, 2012 kl. 16:25 | Svara

    Jag arbetar på ett demensboende. Vi har kvällsmat 17:30, mackor och dricka vid 19-20 och sedan senare på natten går nattpersonalen runt med något näringsrikt att dricka. Den sena drickan har vi satt in för att inte nattfastan ska bli så lång. Detta har vi gjort ett bra tag nu och det fungerar superbra.

  3. Gunilla Arneström | 13 februari, 2012 kl. 14:02 | Svara

    Det är jättepositivt att ni arbetar som ovan.Jag vet att det givetvis fungerar bra på många äldreboenden.Jag anser att det fortfarande finns mycket att göra för detta med måltider.

  4. Precis som tidigare skriventer påtalar så är detta ett säkerligen väl utbrett problem och inte alls mer utbrett bland privata verksamheter. Tyvärr får de flesta äldre inta sina måltider under ca 7-9 timmar av dagen för att sedan ha fasta till morgonen dagen efter. Det är tråkigt, speciellt för de som har besvär med diabetes och allt för ofta ligger lågt på morgonen i sitt blodsocker. Utfallet blir att dessa i stället åker in på sjukhus för att justera insulinet snarare än att man ser över vad de äter och när de äter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.