Annons

När struntar jag i direktiven?

Härom veckan presenterade kriminologen och författaren Leif GW Persson en utredning som handlade om hur polisen i Dalarna misskött en brottsutredning, vilket dessvärre fått fasansfulla konsekvenser. Persson menade att polisen inte skött utredningen enligt de direktiv som finns och att man därför hamnat helt snett, trots att gärningsmannen de sökte fanns med i deras material.

Därefter följde en del tv-debatter. Politiker slog varandra i huvudet och argumenterade för att det som hänt var motståndarblockets fel som inte gjort si eller så, som inte organiserat på det ena eller det andra sättet. De där debatterna var lite konstiga, tycker jag. För vad det handlade om i det här fallet var ju faktiskt enskilda poliser som inte följt sina direktiv, som helt enkelt inte inte gjort så som det bestämts att de ska göra. Enskilda personer hade agerat fel, precis som enskilda personer gör i alla yrken. Det finns lärare som struntar i sina direktiv. Sjuksköterskor som gör det. Lastbilschaufförer som gör det. Jag gör det själv.

Men det tål att tänkas. När och hur struntar jag i de direktiv som finns på min egen arbetsplats? Och vilka konsekvenser får det för andra människor?

 

LÄS MER:  Vad är poängen med semester?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "När struntar jag i direktiven?"

  1. I den ofentliga sektorn, där skapas mängder av oklara, difusa direktiv som är mycket svåra att följa och som många ggr. skapar handlingsförlamning. I näringslivet är det mycket ofta så att ställningstaganden och beslutsfattanden delegeras ut till, som man tycker pålitliga underchefer, som får skapa sina egna direktiv och handla därefter. Direktiv är inte det samma som order, en order skall alltid lydas. Lyds inte en order är det självsvåld och i svårare fall myteri. Det är min syn på det hela!

  2. Vad är det som säger att ett direktiv är rätt? Chefer kan befinna sig långt ifrån vardagsperspektivet och fatta tvivelsaktiga direktiv. Anarki kan vara bra ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.