Annons

Myter i äldreomsorgen

Ordet myt kan betyda lite olika saker. En myt kan vara en folksaga eller en legend, men det kan också vara mer en mer allmän uppfattning om hur något förhåller sig. Ibland är myten vardaglig och konkret. Som myten om att det finns regler som säger att de som bor på ett äldreboende inte får vistas i köket och därmed heller inte vara med och laga mat eller baka, eller bara hänga för den delen. Någon sådan regel finns inte, regeln är en myt. De riktlinjer som finns i sammanhanget säger tvärt om att de som bor på ett äldreboende, ska uppmuntras att vara delaktiga i köket. Nu är det inte så att alla som bor på ett äldreboende vill vara delaktiga i köket eller ens vistas i köket (folk är olika), men om man nu vill det så är det tillåtet. Det som säger något annat tror på en myt.

Nästa sak att fundera på, är vilka andra myter det finns i äldreomsorgen och som påverkar dem som bor på ett äldreboende eller dem som får hjälp av hemtjänsten. Det kanske florerar mängder av myter som påtvingar och förbjuder, och är det så borde vi hjälpas åt att slå hål på de myterna. Så vad säger ni? Vilka myter finns i äldreomsorgen? Vad görs på ett visst sätt för att det finns en uppfattning om att det måste göras på det sättet? Eller vad görs inte alls för att det finns en uppfattning om att det inte får göras? Tänk om de där uppfattningarna är myter.

Läs gärna mer om den där köksmyten i nyhetsbrevet och ha sedan en skön Kristi himmelsfärdshelg allesammans! // Lill

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

 

 

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Myter i äldreomsorgen"

  1. Erland Bridell | 11 juni, 2019 kl. 15:22 | Svara

    Jovisst har ni helt rätt i att äldre gärna kan delta i köksarbete och bakning mm om de vill det, men att denna myt uppkommit tror jag kan bero på att det finns tydliga hygienregler kring arbete i köket. Då äldre personer deltar i bakning och matlagning m.m. behöver de precis som personalen ha förkläde och tvätta och sprita sina händer. Följer de hygienreglerna kan de med fördel delta. Personal kan ju förstås behöva hjälpa en del att följa regelverket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.