Annons

Mitt hem är mitt

Allt är inte som i Sverige. Alla tycker inte som vi svenskar. Och vi har inte alltid rätt. Och allt det där vet vi, men ändå är det så lärorikt och inspirerande och direkt upplyftande att påminnas om det. Att få till sig andras perspektiv och höra hur de tänker och gör i andra länder. Som i Danmark. Hur ser t e x dansk äldreomsorg ut? Vad skiljer den från den svenska?

De där frågorna fick jag svar på härom dagen, då jag pratade med två personer som arbetar med äldreomsorg i Århus, som är Danmarks näst största kommun. Största skillnaden, sa de, är att man i Danmark har stor respekt för individen. Folk går helt enkelt inte med på att anpassa sig till rutiner och system bara för att någon annan säger att det är på ett visst sätt. Så individen bestämmer. Trots att det går ut över någon annan. I sitt hem bestämmer man själv, även om man råkar bo på ett särskilt boende. Vill man röka i sitt hem så gör man det. Har man husdjur så har man. För mitt hem är mitt hem.

Jag säger inte att allt löper smidigt och smärtfritt i den danska äldreomsorgen. Det intressanta är utgångspunkten, vem som ska anpassa sig efter vem (och varför), och hur den utgångspunkten påverkar mötet mellan en person som behöver omsorg och stöd och en person, som mot betalning erbjuder omsorg och stöd. För någon skillnad borde det ändå bli, tror ni inte det?  // Lill

LÄS MER:  Schemaläggning då och nu

Bli den första att lämna en kommenter på "Mitt hem är mitt"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.