Annons

Mitt hem är ett växthus. Vad är ditt hem för dig?

Det finns ett ordspråk som säger att ”min hem är min borg”. Jag är inte säker, men jag tror att ordspråket är från början av 1600-talet och att det först användes av en engelsk jurist som ville tydliggöra människors rätt att känna sig trygga i sin bostad. Och den där mångfacetterade trygghetsaspekten lever naturligtvis kvar när vi tänker på våra hem och kanske ännu mer när vi tänker på äldreboenden. Att känna sig trygg är ett primärt behov. Men vad händer om vi tar tanken om våra hem, och vad ett hem är, ett steg till och vad händer om vi gör det när vi funderar på vad ett äldreboende ska vara. Själv vill jag gärna se mitt hem som ett växthus. Som ett drivhus där jag driver upp mig själv. Där jag ger och får näring och vatten och där jag tar hand om jorden jag står i. Jag plockar bort gamla blad och utväxter från mig själv så att det finns plats för nya skott så att jag kan fortsätta att växa. Människor är olika och min växthusmetafor är min och bilden förändras dessutom över tid. Andra människor har andra behov. När jag pratade med några vänner om hur vi ser på våra hem, beskrev någon sitt hem som en hotellobby medan någon annan sa att hennes hem är som en liten kyrka. Enligt Socialtjänstlagen är ett särskilt boende ett boende där äldre människor ska få möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och med en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Och det är väl just det där med meningsfullheten som vi behöver försöka sätta fingret på, det är där vi skiljer oss åt. Det som känns som en meningsfull plats för en person kan kännas ganska meningslöst för någon annan. Mitt hem är ett växthus. Vad är ditt hem för dig?

LÄS MER:  Ett värdelöst ord?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Mitt hem är ett växthus. Vad är ditt hem för dig?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.