Annons

Missförstånd ger tyngre lyft i demensvården

Det är varken kroppsvikten eller hjälpmedlet som avgör hur tungt arbetet blir för undersköterskor inom demensvården. Framför allt är det istället kommunikationsproblem och missförstånd som gör förflyttningarna tyngre. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Läs mer på sahlgrenska.gu.se>>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Missförstånd ger tyngre lyft i demensvården"

  1. Detta är ett stort problem! Blir det ett missförstånd mellan personalen vid en förflyttning så är det inte bara personalen som kan få ont någonstans, man kan orsaka stor och onödig smärta på den som ska förflyttas! Man måste i samförstånd och på ett lugnt och sakligt sätt förflytta den demente. Då behåller man lugnet hos den också!

  2. Om personalen är inarbetad med varandra och med hjälpmedlen behöver inte dessa problem uppstå.Om inte ,varför inte gå igenom förfarandet innan lyftet !?.

  3. En förflyttning är ett möte mellan vårdtagare och personal. Mycket viktigt att man inte stressar. Var lugn och försök få vårdtagaren delaktig i momentet. Vad kan den demente göra själv?Tyvärr så har jag den erfarenheten att personalen ibland har för bråttom samt inte samarbetar vid förflyttningen. (sliter åt var sitt håll). Har upptäckt att man ibland kan avleda samt lugna en orolig vårdtagare som inte vill bli förflyttad genom att sjunga. Låter kanske tramsigt men sång och musik brukar ju vara ett positivt sätt att få kontakt med dementa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.