Annons

Bilder som får igång intressanta samtal med personer som har en demenssjukdom

Det kan vara svårt att hitta samtalsämnen som väcker minnen och som får igång intressanta samtal med till exempel personer som har en demenssjukdom. – En välbeprövad metod som gett goda resultat är att utgå från foton från tidstypiska miljöer från den tid de äldre var unga eller medelålders, berättar Sonja Östergren som är journalist och fotograf med inriktning på livsberättelser.

Hon är den som tagit initiativ till att ta fram Minnesbilder – Fotografier att samtala kring, en minnesbox med 48 bilder som föreställer föremål, interiörer och sammanhang som kan väcka minnen från förr. De flesta bilderna kan associeras till tiden 1930-1970.

– Att se ett foto på ett par dansskor kan leda till samtal om glada danskvällar och hur man kritade skorna för att de skulle se nya ut, berättar Sonja som nu hoppas att fler kan upptäcka hur mycket det underlättar att få igång samtal när man har ett foto att utgå ifrån.

Till boxen hör också en handledning där det finns förslag på hur materialet kan användas i olika sammanhang. Minnesbilder ges ut av Gothia Fortbildning i samarbete med Sensus studieförbund.

Fakta om minnesboxen

Titel: Minnesbilder – Fotografier att samtala kring
Författare: Sonja Östergren
Omfång: 48 bilder
Ca pris: 500 kr exkl. moms och frakt

Beställ med ett mejl till info@minsektor.se. Uppge titel, antal, fakturaadress och leveransadress. Välkommen med din beställning.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Bilder som får igång intressanta samtal med personer som har en demenssjukdom"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.