Annons

Min levnadsberättelse finns redan

Jag misstänker att de flesta av er vet vad en levnadsberättelse är för något, men för er som inte känner till det, kan jag berätta att det är en nedskriven berättelse om viktiga händelser och personer i en äldre människas liv, gärna i kombination med beskrivningar av personens egenskaper och vanor och lite annat. Det kan handla om alltifrån vilken typ av mat personen tycker om till vad som gör just den här människan glad eller ledsen. Levnadsberättelsen är med andra ord ett sätt – ett verktyg – för personalen i äldreomsorgen att lära känna de äldre personer de ska ge stöd och omsorg lite bättre. Inte minst när man arbetar med människor som har en demenssjukdom är levnadsberättelsen viktig, för att kunna individanpassa omsorgen. Som personal får man med hjälp av en levnadsberättelse helt enkelt en tydligare bild av vem man har framför sig.

Att skriva en levnadsberättelse, det tar i dagsläget lite tid att lära sig. Det finns utbildningar där man lär sig det och det finns böcker som beskriver hur man går till väga (eller så får man lära sig av en arbetskamrat). Fast har ni tänkt på att i framtiden kommer det där inte att kräva någon särskild tid. För våra levnadsberättelser finns redan nedskrivna. På Facebook, i våra Spotifylistor och i våra tweets på Twitter. Där finns vänner, aktiviteter, musikpreferenser, intressen och åsikter. Allt det där som åtminstone delvis beskriver vilka vi är och har varit.

Själv hade jag inte tänkt på det, utan det var ett gäng ungdomar som sa det till mig. För dem är det självklart att offentligt dokumentera sig själva och sina liv. För mig är tanken om min egen officiella levnadsberättelse lite svindlande. Om än möjligen trösterik. Fördelen är ju trots allt, att när jag blir gammal och möjligen behöver hjälp från personal i äldreomsorgen – ja då kommer de att veta vad mina vänner heter, att jag tycker om tomater och att jag gärna lyssnar på Lasse Winnerbäck. Allt finns där redan.

LÄS MER:  Åldrande är ingen tävling

// Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Min levnadsberättelse finns redan"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.