Annons

Mer och mer oss själva ju äldre vi blir

Det finns ett uttryck som säger att ”vi föds som original men dör som kopior”. Jag har hört det många gånger och antagligen har jag nickat och hummat instämmande varje gång. Ofta har uttrycket kompletterats med att någon sagt något om att barn minsann är unika, men att sedan skolgång, arbetsliv och en massa förväntningar fostrar oss till att bli som kopior av varandra, för att passa in. När jag tänker efter, har jag nog faktiskt aldrig hört någon protestera mot uttrycket. Så därför är det på tiden att göra det, tycker jag. För jag håller inte med alls. Jag tycker inte att vi människor blir mer och mer lika varandra ju äldre vi blir, snarare tvärtom. När jag tänker på de äldre personer som jag har i min närhet så verkar det som att de har blivit mer av sig själva ju äldre de har blivit. Tydligare. Det är som att varje persons karaktärsdrag har fått fäste och som att det inte längre finns något filter som mjukar upp. Kanske inte heller någon kraft eller ens vilja att softa upp sig själv i kanterna. Jag tycker inte att vi någonsin är kopior av varandra, inte i någon ålder. Men äldre personer är det definitivt inte. Kanske är det i själva verket så att vi blir mer och mer oss själva ju äldre vi blir.

LÄS MER:  Inte en gång till

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Mer och mer oss själva ju äldre vi blir"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.