Annons

Meningsfullt

Jag minns en stor födelsedagsmiddag för länge sedan, över trettio år sedan. Min bordsherre och jag var nya för varandra och för att få fart på samtalet ställde vi de vanliga frågorna som ”vad jobbar du med”. Och eftersom jag blev så förvånad över bordsherrens svar, minns jag det än. Han berättade att han var säljare och att han åkte landet runt i sin bil och sålde små platsskedar till kaffeautomater, skedar att röra runt i plastmuggen med. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”vilket meningslöst jobb”. Det verkade dock inte bordsherren tycka. Han berättade glatt om pengarna han tjänade och om allt han köpt för dem och vad han planerade att köpa. Själv tjänade jag inte alls särskilt mycket pengar. Jag arbetade på ett vårdhem och min lön var väl hälften av hans. Men även om jag inte tjänade lika mycket som bordsherren (det hade jag gärna gjort), tänkte jag att mitt jobb åtminstone var meningsfullt. För all del lite halvtråkigt, för det tyckte jag just då, men jag behövde aldrig fundera på om det var viktigt eller inte, det jag gjorde på jobbet. För det var givet. Jag tyckte att mitt jobb var viktigt och meningsfullt.

Det där middagssamtalet har jag funderat mycket på. För det blev så tydligt att vi människor är olika och att vi skapar våra egna värderingar om vad som är viktigt och meningsfullt. För det ska sägas, mannen med plastskedarna tyckte inte alls att hans jobb var meningslöst. Förutom lönen och de möjligheter som den gav, såg han det som att han såg till att folk kunde njuta av en kopp kaffe med socker i, vilket också var precis vad han gjorde.

LÄS MER:  Halvbra

Vad som upplevs som meningsfullt är alltså olika. Individer tycker olika och generationer tycker olika jämfört med varandra. Våra värderingar förändras och inte minst unga människors värderingar förändras. Det visar sig också i årets Jobbhälsoindex, som är Sveriges största medarbetarundersökning. I den går att läsa att allt färre tycker att de har ett meningsfullt jobb och att unga människor upplever mindre meningsfullhet än dem som är äldre. Men det går också att se att de som jobbar med vård och omsorg, de upplever i större utsträckning än andra att de har ett meningsfullt jobb.

Det är när jag läser igenom Jobbhälsoindex som jag minns den där middagen och samtalet med min bordsherre, och jag konstaterar att jag tycker samma sak nu som då. Det går att ha en massa åsikter om löner, arbetsmiljö och annat i vården och omsorgen. Det går dessutom att tycka att jobbet är trist och enahanda (eller något annat). Men att det skulle vara meningslöst? Nej, det är svårt att tycka. Tvärt om. Meningsfullt var ordet.

Ha det gott! Vi hörs. // Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Meningsfullt"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.