Annons

Mellan äldreomsorg och psykiatri

En snäll mormor i blommig klänning och uppsatt hår som passar barnbarnen och bjuder på småkakor. Det är en inte helt ovanlig bild av hur äldre är och bör vara. Men vad händer när det visar sig att mormor har missbruksproblem? Eller när farfar inte vill leva längre?

Äldre med psykisk ohälsa hamnar ofta mitt emellan äldreomsorgen och psykiatrin, och får därför inte den hjälp de behöver och har rätt till. Vilken roll spelar våra föreställningar och fördomar om äldre och psykiskt sjuka i detta? Och vad kan man göra för att förbättra vården och bemötandet av dessa personer?

Den här boken riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den ger dig såväl kunskap som konkreta råd om förhållningssätt och bemötande av äldre med psykisk ohälsa. Författaren slår hål på myter om åldrande och psykisk sjukdom och illustrerar med många fallbeskrivningar. Du får också veta mer om de vanligaste psykiska ohälsotillstånden, till exempel depression, konfusion och missbruk. Mellan äldreomsorg och psykiatri är skriven på ett lättillgängligt sätt och lämpar sig väl i utbildningssammanhang och som underlag för diskussion i arbetsgrupper.

Om författaren
Susanne Rolfner Suvanto är fil. mag. i vårdpedagogik och leg. sjuksköterska specialiserad inom psykiatri. Hon har tidigare arbetat som utredare på Socialstyrelsen, vårdchef och kvalitetsuppföljare. Sedan flera år arbetar hon som föreläsare och skribent kring frågor om äldres psykiska ohälsa.

Pris: 212 kr plus frakt

Beställ med ett mejl till bok@minsektor.se. Uppge titel, antal, fakturaadress och leveransadress.

LÄS MER:  Nyhetsbrev 2 juli 2020

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Mellan äldreomsorg och psykiatri"

 1. Ja, gapet mellan äldreomsorgen och människor med något funktionshinder är ganska liten.

  Jag har erfarenhet av detta eftersom jag jobbar på ett äldreboende för gamla som inte längre klarar av att bo själv.

  Nu blandas dessa äldre människor med andra som har någon form av psykisk ohälsa och som inte platsar på ett äldreboende för ”normalt” åldrande.

  Detta kan få konsekvenser för den dagliga vården av båda parter.

  Inte rätt för någon av dem.

  Tråkigt, eftersom personalen som regel inte har de resurser som krävs för att bemöta dessa människor med psykisk ohälsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.