Annons

Megatrender inom åldrandet

Trender kommer och går. Något dyker upp, blir stort och försvinner sedan för att ersättas av något annat. Megatrender däremot, de är något större. De är långsiktiga trender, med sådana krafter att de förändrar allt från organisationer och företag till hela länders ekonomier och våra liv och inte på enstaka platser här och där utan över hela världen. En megatrend påverkar oss alla på ett eller annat sätt och just nu pratas det om megatrender inom åldrandet, om att vårt åldrande är på väg att förändras radikalt. Inte det faktum att vi blir äldre (än så länge kan vi inte stoppa åldrandet), men sättet vi vill och kan åldras på, det är på väg att förändras.

Vilka är då megatrenderna i västvärlden inom just åldrandet? I stora drag handlar de om boende, teknik och träning. Äldre personer kommer i allt större utsträckning ha möjlighet att betala bra för att bo bekvämt (eller lyxigt rent av, beroende på hur mycket pengar man har) med direkt tillgång till assistans och sjukvård. Inte minst om man drabbas av en demenssjukdom, vilket många tyvärr kommer att råka ut för. Äldre personer kommer dessutom att vilja ha tillgång till den senaste tekniken, alltifrån hjälpsamma och sociala robotar till virtual reality och AI. Så kommer man att vilja vara fysisk aktiv och få hjälp med sin träning, om man behöver det.

De här megatrenderna läser jag visserligen om i en tidning från Hong Kong, men själva definitionen av en megatrend är ju att den slår igenom i stora delar av världen och visst låter boende, teknik och träning som något som kommer att vara hett även för oss som åldras i Sverige. Eller vad tror ni? Ser ni något annat? // Lill

LÄS MER:  Läsk och annat

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Megatrender inom åldrandet"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.