Annons

Måste det lukta kiss och avföring på ett äldreboende?

Måste det lukta kiss och avföring på ett äldreboende? Frågan är ingen anklagelse utan helt enkelt en rak undran till alla er som arbetar i äldreomsorgen.

Den senaste tiden har jag besökt ett antal äldreboenden. På något av dem har stanken av urin och avföring varit kraftig, som att gå in i en kväljande vägg. Någon annanstans har doften funnits mer i bakgrunden, en slags doftkuliss. Och så finns det de ställen där det inte luktar alls.

Jag kan tänka mig att det handlar om när på dygnet jag besökt de olika äldreboendena, om dörrarna till vårdtagarnas lägenheter varit öppna eller stängda eller någon annan konkret, begriplig och vardaglig anledning, det där kan ni bättre än jag. Men så någonstans där i bakhuvudet minns jag att jag hört eller läst, jag minns inte var eller när, om ett äldreboende där man bestämde sig för att det inte skulle lukta urin eller avföring och där man beslutade sig för att prioritera sådant som gör att det luktar mindre, eller inte alls. Ni hör, jag är vag i mina formuleringar, för jag minns inte vilka åtgärder de bestämde sig för. Eller om de lyckades. Det kanske inte ens är möjligt med doftfria äldreboenden. Kanske är det bara att acceptera, livet har sin gång och när man blir äldre och behöver hjälp med toalettbesök och blöjor så kommer det att lukta. Och när det bor många människor med samma behov av hjälp, ja – då luktar det flera gånger om.

Vad är era erfarenheter? Är det möjligt att arbeta på ett sätt som leder till att det luktar mindre eller inte alls? Hur gör man då i så fall? // Lill

PS. Tand- och munhälsan är viktig för att äldre människor ska må bra. Missa inte vår kampanj ”Munnen tillhör kroppen” Med den vill sprida och samla in kunskap. Allt för att äldreomsorgen ska bli ännu bättre.

LÄS MER:  Vad handlar det egentligen om?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

18 Comments on "Måste det lukta kiss och avföring på ett äldreboende?"

 1. Jag tror att det är ofrånkomligt att det luktar eftersom så många vårdtagare bor nära varandra och många har inkontinensskydd. Det var nog så på det där stället du beskriver att det inte var så många vårdtagare eller att inte så många hade inkontinensskydd.

 2. Något som också bidrara om det luktar mkt eller inte är hur många som boende som kissar själva var som helst, i blomkrukor, på golvet, i soffan, på alla stolar eller bara drar undan inkontinensskyddet och kissar på hela sig själv och alla kläder. Den lukten är svårare att förebygga och att städa bort. Det går dock att göra en hel del och, som vanligt, är inställningen till det hela avgörande samt, i viss mån, resurserna.

 3. Nu hittar Ni anledningar till att det ska lukta kiss, vänd tanken och fundera om det går att göra annorlunda för att eliminera obehagliga dofter.

 4. När jag frågade personalen om svärmor verkligen behövde lukta så mycket, var det en personal som sa att hennes urin luktade så mycket. Men om personalen vågade vara mer öppna med brukaren så tror jag att man tillsammans kan sköta hygienen bättre. Man kan också ta bort de ev. stolar som inte går att tvätta rena, Bättre hygien, framför allt när personalen vet om att det kommer släkt och man ska sitta tillsammans vid ett fika bord. Var öppnare med brukaren , jag tror inte dom vill lukta urin.

 5. Ser man till att byta inkontinensskydd som det heter, inte (blöjor) kontinuerligt och ser till att soppåsar töms så är risken för lukt betydligt mindre. Ett bra tips om det luktar är att lägga på lite koncentrerad såpa. Låta det verka en 30-45 minuter och sen våttorka. Då försvinner urindoften från golvet.

 6. Problemet med dålig lukt på äldreboenden, där många vistas, verkar vara omöjliga att lösa. Tvål och vatten är väl det enda tillåtna som kan tas till, men man kan inte begära att personal ska hinna med att tvätta alla äldre efter varje toalettbesök, eller vid varje blöjbyte. Tänk om någon innovatör kunde tillverka någon slags underlivsdusch som vore snabb och lätt att använda och även skön för de äldre. Det känns faktiskt förnedrande för en äldre människa att lukta illa!

 7. Eric Liljeström | 26 november, 2009 kl. 09:24 | Svara

  När vi byggde om Älandsgården i Härnösand valde vi att göra uppvik på golvmattorna mot väggen istället för golvsocklar. På så sätt minskar vi risken för urin bakom socklarna vilket är omöjligt att städa. Vi har gjort uppviket och golvmattan närmast väggen i en avvikande färg. På sätt får man en bra markering mellan golv och vägg vilket ger en bättre rumsuppfattning för de dementa.

 8. Lena Christensen | 26 november, 2009 kl. 10:45 | Svara

  Idag har vi så bra inkontinenshjälpmedel och kunskap i användandet av dessa, så det behöver inte alls lukta så på ett äldreboende.
  Det här är ett område om kanske behöver kvalitetsutvecklas inom de boenden som ”luktar”. Det mår både de boende, omgivningen och ekonomin bra av.

 9. Jag tycker man bör kolla om det finns någon orsak bakom t.ex urinvägsinfektion.Noggrann hygien är också viktigt.

 10. Erika Lörinczy enhetschef | 26 november, 2009 kl. 12:54 | Svara

  Jag måste erkänna att på min (vår) enhet har jag aldrig kännt ”lunkten” som beskrivs ovan. Med rätt vård och moderna inkontinensprodukter kan vi gör skillnad. Om det har hänt en olyka någonstans då finns vi där i god tid och använder oss av luktrenare som doftar blommor.
  Vi tvättar golven med medel som luktar äpple.
  Doften hos oss är nybakat bullar, nykokt kaffe, hemlagd mat.
  mm mm
  Visst kan man göra skillnad.
  Lycka till hälsningar från ett regnigt Borås
  Erika

 11. Apropå dagens inlägg, så kanske det skulle fungera och underlätta med WOOPI för
  alla äldre som inte är dementa
  men kanske har svårt att skynda sig till toaletten.
  Sitt på sängkanten och kissa i woopi – ingen doft och inget läckage även
  om
  du vänder påsen upp och ner.

 12. Men… jag förstår inte. Får äldre duscha en gång om dagen (som alla vi andra) och byta inkontinensskydd när det behövs så skall det väl inte lukta alls?
  Luktar urinen starkt så är det antingen ett medicinskt problem eller så har personen fått för lite att dricka.

 13. Jag har haft förmånen att arbeta på flera äldreboenden med svårt sjuka äldre. personalen har varit så kompetent och hanterat de olika behoven med rätt skydd o torkat upp direkt vid behov. Har inte känt av lukt som beskrivs, trots att jag är f.d. rökare med enormt bra luktsinne! Det är arbetssätten som avgör!

 14. Eftersom jag har varit på en del platser och jobbat med ” passion för livet ” har jag kommit i kontakt med lukt på äldreboenden.
  Jag har länge funderat över varför det inte finns små billiga engångsmattor
  som kan bytas ut ofta runt toalettholken.
  De flesta män vill naturligtvis stå och utföra sina behov.
  Tyvärr darrar handen, synen blir sämre och det blir kiss utanför. Har man dessutom
  mediciner för hjärt och kärl blir doften mycket frän och illaluktande.
  Vi kvinnor kan i alla fall sitta och förhoppningsvis träffa rätt i holken.
  Den starka doften biter sig fast i stenplattor och vinyl , därför skulle lösa mattor
  att bara kasta bort vara ett bra alternativ.

 15. Eva Fredriksson | 30 november, 2009 kl. 15:03 | Svara

  Självklart ska alla gamla få hjälp att hålla sig rena men de ska definitivt inte duscha en gång om dagen. Tänk på deras torra hud!

 16. Svar på Gunnar Brolins fråga till innovatören.
  Det finns redan intimduschar på toaletten, den finns att få via bostadsanpassning om man frågar sin arbetsterapuet. en sits med inbyggd dusch och varmluftsfläkt.

 17. Gunnar Brolin | 5 december, 2009 kl. 16:48 | Svara

  De intimduschar som nu finns och som går att utrusta toalettstolar med är inte nog effektiva för orörliga o dubbelinkontinenta.

 18. Inkontinensskydd är ett hjälpmedel, men meningen är att man skall ta boende till toa, som alla andra gå på toa. Det tro jag inte man gör alltid, bekvämt med (blöja).Därför luktar det.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Äldreomsorgsbloggen » Här är svaret

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.