Annons

Måste chefen plocka ur diskmaskinen?

Kaffe och jordgubbstårta i fikarummet i kommunhuset i en inte så liten svensk kommun. Jag är där för att prata med ett par enhetschefer och vi avslutar dagen med tårtan. Med oss vid bordet sitter några sjuksköterskor och förvaltningschefen. När vi sitter där säger förvaltningschefen att hon måste iväg på dagens sista möte. Hon säger hej då, tar sin kaffekopp och sin tallrik och går bort till diskmaskinen. Som är full av ren disk. Förvaltningschefen ställer sin egen mugg och tallrik och plockar ur den rena disken och ställer in den i skåpen. Sedan ställer hon in sin egen mugg och tallrik i diskmaskinen och springer därifrån. Hon springer faktiskt och jag förstår att hon har bråttom till sitt möte.

”Visst är det skönt med en chef som plockar ur diskmaskinen precis som alla andra”, säger en av enhetscheferna när förvaltningschefen försvunnit ur fikarummet. Jag vet inte om det är exakt de orden enhetschefen använder, men jag vet att det är exakt så hon menar. Själv är jag tveksam, och det säger jag. Är inte säker på att jag tycker det är särskilt vettigt att högste chefen prioriterar sådant, och definitivt inte när hon så uppenbart har bråttom iväg till ett möte. De andra tittar förvånat på mig och någon undrar varför inte chefen ska plocka ur diskmaskinen som alla andra, och något om ”varför ska vi plocka upp efter henne?”. Och nej det tycker jag inte. Var och en ska naturligtvis plocka bort sin tallrik och mugg från bordet, det tycker jag med. Däremot är jag inte säker på att jag tycker det där med ”alla-är-lika-och-därför-plockar-även-jag-som-är-förvaltningschef-ur-diskmaskinen-eller-städar-ur-kylskåpet-i-personalrummet-eller-vad-det-nu-kan-handla-om” är särskilt vettigt. Inte för att förvaltningschefen nödvändigtvis ska slippa sådana tråkiga saker, inte som princip, utan mer för att min erfarenhet är att på arbetsplatser där man ägnar sig åt sådana symboliska handlingar (för tro inte att förvaltningschefen inte har funderat på hur hon ska hantera situationer av typen ”full diskmaskin”), där tenderar det många gånger att bli väldigt mycket av den varan. Att man ägnar sig åt sådant som ger popularitetspoäng istället för att göra annat – som har större effekt på verksamheten. För gör högste chefen så är det en signal till nästa led i organisationen att göra något motsvarande, och nästa led att dra sitt strå till stacken på samma vis. I värsta fall lägger vi väldigt mycket tid på sådant. Det har åtminstone jag varit med om.

LÄS MER:  14 000

Jag vet. Den naturliga frågan blir då: Vem ska plocka ur diskmaskinen, och det har jag inget svar på. Vem eller vilka som ska göra det. Jag är inte ens säker på att det diskmaskinsexemplet är världens bästa för att få fram det jag vill ha sagt. Nämligen att en chef är en chef och inte en av oss andra, och att det är bra om det är tydligt, och att det är bra om chefen är tydlig med att det viktigaste är de prioriteringar man gör. Något sådant. Är ni med på hur jag menar? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

30 Comments on "Måste chefen plocka ur diskmaskinen?"

 1. Jag tycker det finns saker på en arbetsplats som alla ska göra, vanligt hyfs det är ingens jobb att vara slav. Chefen hade kunnat säga att hon hade bråttom och någon annan hade kunnat göra det den gången. Men jag håller med dig om att ibland gör chefer och andra personer saker enbart för att de tror att de måste göra det för att få vara med i gemenskapen men ibland är man ensam chef på jobbet och det är inte lätt man saknar gemenskapen med andra chefer.

 2. Gunnar Brolin | 9 juni, 2011 kl. 06:36 | Svara

  Jag kan inte se något förnedrande för kvinnor i diskplockandet! Inte heller för män! Kommer ihåg filmen om Golda Meir, där Ingrid Bergman spelade huvudrollen. Golda Meir som på den tiden var en ”statsman” av kolossal dignitet i Israel. Hon bjöd på kaffe och hembakat vid sitt eget köksbord för andra Knessettoppar och avhandlade världsviktiga frågor, samtidigt som hon sprang mellan bord och diskbänk.

 3. Typiskt en arbetsplats där man har för lite att göra eller lägger energi på fel saker när ”vem som ska plocka ur diskmaskinen” blir en stor fråga. Låt någon arbetsträna på din arbetsplats inklusive disken.

 4. Varför kan inte alla hjälpas åt med disken??? Är väl ingen självklarhet att andra ska göra allt åt andra.

 5. Jag tycker att Lills tänk är tänkvärt och hade blivit glad om någon av de som var kvar i personalrummet ropat: jag tar det där idag, om det inte var så att chefen ofta lämnade möten i förtid för att gå på ”andra möten”.

 6. Man kan alltid undra vad som är rättvisa och jämnlikt! Är det den mest lämpade att plocka upp ur diskmaskinen – uppdraget som chef/ledare med fokus på beslut och processer är det som förvaltningschefen bör prioritera och ängna sin arbetstid åt. Riktigt bra betalt för att plocka upp disken, det r också en prioritering av skattemedel:). Inte lätt att vara kvinna och chef…med ”kvinnligt” synsätt på vad som är jämnligt.

 7. Är inte detta en typiskt ickefråga som egentligen bara kan uppkomma på en arbetsplats med övervägande kvinnor som anställda? Jag blir inte heller förvånad över att en kvinna väcker frågan om förvaltningschefen verkligen skall….

 8. Anders Ahlström | 9 juni, 2011 kl. 07:47 | Svara

  Tycker inte att man ska generalisera, det får väl bero på hur situstionen ser ut vid varje tillfälle. Att generellt tala om att chefen inte skall plocka ur diskmaskinen eller göra andra praktiska saker som bör göras för trivsel eller hygieniska skälär väl inte riktigt. Chef bör väl också deltaga i sådant arbete, det är väl inget som är deligerat till andra tjänster. Jag tror att det kan vara bra för verksamheten om man delar på vissa praktiska göromål och inte ger chefen frisedel. Sedan kan du ju vara så att chefen denna gång hade bråttom och därför inte skulle behöva plocka ur.

 9. Om man anser att det är viktigt att chefen ansvarar för bra arbetsmiljö, kvalitet och god ekonomisk kontroll kanske det t.o.m är oansvarigt att lägga tid på att plocka ur diskmaskinen?

  När jag gjorde lumpen som befälselev på åttiotalet tog jag också mina vaktpass på natten (av nån slags rättvise skäl). Jag blev rejält sågad av min instruktör som menade att jag skulle använda min vakna tid åt att planera och förbereda. Om jag tog ett vaktpass så riskerade jag att bli trött dagen efter, ta sämre beslut och därmed utsätta min personal för en mindre förberedd aktivitet dagen efter (i princip riskera deras hälsa). Jag vill inte gå så långt i detta fall, men man kan anse att förvaltningschefen som tömmer diskmaskinen sviker sina personal och sina uppdragsgivare genom att ”vara rättvis”.

  men känns det inte lite lagomt svenskt att chefen minsann ska plocka upp efter sig?

 10. Vi löste det genom en ansvarslista. Oavsett kön och status har du ansvar för fikat mm en vecka. Är du borta tar alla ansvar för att disk och kaffe blir gjort. Vi är dock en mindre arbetsplats och det är ju alltid lättare där att få till saker och ting.

 11. Detta är en fråga som nog aldrig skulle diskuteras i något annat land än Sverige, där vi alltid ska vara så jämnlika. Klart att jag som chef ibland ska kunna ta disken. men jag säger hellre till i fika rummet att ”jag kan ta disken idag än att vara schemalagd på den och behöva springa till mötet. Det är inte chefens roll.

 12. Låt högsta chefen göra det hon/han är anställd för, dvs planera och leda verksamheten. Om chefen får möjlighet att göra det på ett bra sätt gagnar det alla i organisationen. Ska chefen plocka ur diskmaskinen, städa, vattna blommor osv, så gagnar det ingen. Känns otroligt svenskt med tänket att chefen ska göra samma sak som alla andra. Högsta chefen har garanterat störst ansvar, störst arbetsbörda och längst arbetsdagar – utan diskmaskinsarbetet!

 13. Gunnar Brolin | 9 juni, 2011 kl. 09:11 | Svara

  Hjärnan slutar säkert inte att fungera hos chefen den tid han eller hon plockar ur diskmaskinen. Förmodligen och förhoppningsvis planerar chefen och tänker stora tankar just då. Det vet Ni inte!!

 14. Hjälp!! Jag hoppas ni ovan har inte har tänkt till ordentligt eller också har ni ingen insyn i hur det är att vara chef på den nivå…Agendan är ofta så pressad att man knappt hinner få i sig lunch. Jag hoppas inte mina skattepengar till hyfsat välbetalda chefer går till tid för att plocka ur diskmaskinen – nej, det har betalt för att utföra större uppdrag än så. Säger då det….lilla Sverige…

 15. Vi är ca 15 anställda och vi har en kaffemånad/anställd utom chef. Det ingår att koka kaffe, handla hem varor, renhållning av personalrum utom golv alltså rengöring av vitvaror, plocka ur diskställ m-m. Var och en diskar sitt eget även chef men chefen har inget ansvar för personalrummet .Alla tar eget ansvar och vi hjälps åt att diska åt någon om man har bråttom till något möte det behöver ju inte bara vara chefen.Hos oss fungerar det bra och vi har ansvar för en månad på 15 månader.Mycket bra tycker vi.

 16. Jag har varit i den här situationen. Varit chef och blivit ifrågasatt vilka mina arbetsuppgifter egentligen är och vad jag skall lägga tiden på. Tycker i princip att jag INTE skall lägga tid på att plocka ur diskmaskinen men å andra sidan – om jag samtidigt pratar med en medarbetare så kan det sociala pratet leda till mycket värdefull information, likväl som att ta en promenad när man har utvecklingssamtal..

 17. Blir konstigt om det blir ens befattning som ligger till grund för om man ska tömma disk maskinen eller ej, vem arbete är viktigast och ska prioriteras då? Ser man att någon har brått så kan man erbjuda sin hjälp, eller kunde chefen i detta fall frågat om hjälp då hon hade så bråttom.

 18. Om chefen, eller någon annan, har bråttom iväg kan väl hon/han diska sin egen disk för hand och låta bli att plocka ur diskmaskinen just då. Så gör jag då jag inte hinner och då behöver ingen annan diska efter mig. Sunt förnuft, tycker jag. Jag antar att i stort sett alla sköter sin disk hemma och därför har förmåga att göra det på jobbet oavsett vilken befattning man har.

 19. Enhetschef | 9 juni, 2011 kl. 14:26 | Svara

  Jag tycker att alla skall hjälpas åt oavsett ställning. En chef är ingen chef utan sina medarbetare, en läkare kan inte utföra alla sysslor på ett sjukhus. Alla måste hjälpas åt. Jag är chef och att vara med min personal och ”hjälpa till” med diverse saker, kokar kaffe till fikat etc. Det skapar en mycket viktig relation med mina medarbetare. Men jag slutar inte arbeta i huvudet för det som Gunnar påpekar.

 20. Vem har egentligen tid?

 21. Gunnar Brolin | 9 juni, 2011 kl. 16:23 | Svara

  Du Eva Karin det naiva tänkandet klingar av med tiden!!

 22. Håller fullt och fast med dig Kalle!
  En förvaltningschef ska definitivt inte behöva avsätta tid för att plocka ur diskmaskinen! Hon/han ska prioritera att leda verksamheten!
  Och varför ska alla göra allt?

 23. Gunnar Brolin | 10 juni, 2011 kl. 13:37 | Svara

  Ni hävdar principen och när det gäller den så håller jag till fullo med! Men i bland går det snett och den arbetsledande chefen tvingas att hoppa in i produktionskedjan och det på grund av tillfällig personalbrist och det för att rädda verksamheten eller produktionen! Kom ihåg att den som blir tillsatt som chef, ”förutsätts ha tillräckligt med tarmar i skallen” för att fortlöpande kunna planera den fortsatta driften!
  Därför ser jag inget konstigt i att chefen plockar ur diskmaskinen!!

 24. På min förra arbetsplats var alla indelade i grupper och varje grupp hade ”köksvecka” enligt rullande schema. Alla utom ledningsgruppen som bestod av män 55+ som var undantagna av någon outtalad anledning. Ledningsgruppen var också undantagen i besparingstider när medabetare blev uppsagda såtillvida att de åkte på konferensresa utomlands och fick ordentliga bonuslöner. Jag inbillar mig inte att konferensresans kostnader var högre än en årslön för en medarbetare, men signalerna det sänder internt är inte bra. Vilka medarbetare anses vara mer värda och mer betydelsefulla än andra? Jag tror dock att det finns många chefer som är fantastiska föredömen och främjar ett gott arbetsklimat på andra sätt än att plocka ur diskmaskinen. Å andra sidan har alla medarbetare möjlighet att någon gång ibland avsätta två minuter av sin arbetstid åt att plocka ur diskmaskinen – för den goda sakens skull.

 25. Gunnar Brolin | 10 juni, 2011 kl. 16:58 | Svara

  Uschia-mej vi pratar inte om samma sak och ingen vill förstå vad den andra menar. En sak är klar, det är inte lätt att ha en arbetsledande befattning och lika säkert är det att chefen inte heller kan gå omkring och spela ”Allan” hela tiden!!

 26. Vi talar om en arbetsplats i socialtjänst eller sjukvård?
  Jag tror inte förvaltningschefer/verksamhetschefer plockar ur särskilt många diskmaskiner under sina arbetspass och det får väl vi skattebetalare vara glada över? På andra nivåer i hierarkin har vi ofta områdes/avdelnings eller divisionschefer och nästa nivå kallas kanske föreståndare/enhetschefer eller liknande, här händer det säkert då och då (beroende på hur man är lokaliserad i förhållande till sina medarbetare) att chefen sätter på kaffe och plockar ur disk. På ”gräsrotsnivå” eller operativ nivå finns det assistenter, handläggare och vårdande personal såsom sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, undersköterskor, skötare. Ibland finns också servicepersonal (även här en i hierarkier uppbyggd organisation)såsom lokalvårdare och kökspersonal. Är det någon här som är bättre lämpad på eller har tillräckligt med avsatt tid ”till att plocka ur” och fixa personfikat?
  VEM SKA PLOCKA UR DISKMASKINEN?
  Har man gemensam fika och diskmaskin till personalen?
  Får man använda arbetstid till förberedelser och efterarbete för personalfika eller ska allt det ske på raster?
  Jag anser att det är BRA MED TYDLIGHET OCH MED BESTÄMD RUTIN. Hur trivialt det än låter så finns det annars risk att det är just de här ”små sakerna” som kan ägnas mycket onödig energi (och arbetstid?)på att diskutera och kanske man också retar sig på sina arbetskamrater helt i onödan.

 27. Gunnar Brolin | 13 juni, 2011 kl. 16:03 | Svara

  Ja Eva. Du försvarar Dina åsikter genom att påstå : att min dräng har också en dräng! Hur kan det komma sej att det är så kolossalt noga med ”hierarkin och konstitutionen” i ofantliga sektorn?

 28. Problemet är dagens slimmade organisationer och den regida arbetsmarknaden.Om det fanns möjlighet att anställa fler till ”okvalificerade” men nödvändiga servicefunktioner skulle vi inte behöva ta den här diskussionen.Vi skulle dessutom ha en arbetsmarknad där fler skulle komma plats och få möjlighet att försörja sig själva.Ovanstående inlägg är ju bara akademiskt bjäbb.

 29. Hej igen! Gunnar det jag egentligen menar är att det kvittar vem som plockar ur diskmaskinen, bara ALLA VET VEM som ska göra det just idag och att DEN PERSONEN OCKSÅ VET och får den tid han/hon behöver för att fixa uppgiften just i dag. Samma gäller med andra små saker som man inte längre tror behöver göras (eftersom alla nu har samma ansvar)som att städa grupplokaler, fylla på toapapper och pappershanddukar mm. mm. i all evighet.

 30. Jag kan inte låta bli att undra över om Lill hade reagerat på samma sätt om det hade varit en manlig förvaltningschef som hade plockat ur diskmaskinen. Hade det också varit fel eller handlar det om att kvinnliga chefer tydligare ska markera att de inte gör sådana arbetsuppgifter? Det är ju inte en typisk arbetsuppgift för exempelvis personalsekreteraren och controllern heller men ska de i så fall också undantas från sådana uppgifter? Visst vore det orimligt att den högst betalda ALLTID plockar ur diskmaskinen men att det händer i bland visar att chefen är prestiglös och därmed ett gott föredöme för övriga organisationen. Att, som några har gjort här, påstå att hon skulle ha så mycket mer att göra än övriga tjänstemän behöver inte stämma överens med sanningen. En skillnad mellan chef och övriga tjänstemän är att chefen kan delegera arbetsuppgifter till andra medarbetare om arbetsbördan blir för stor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.