Annons

Många som bor i särskilt boende är undernärda

Detta berättar Marianne Forsell, tandl. Oral Care mer om i sin reseberättelse från besök på äldreboende i Danmark och om vikten av att använda munvårdskorten!

För några veckor sedan besökte jag Danmark tillsammans med Ursula vår regionchef i Skåne. Målet med vårt besök var att vi ville se hur tandvård på boende för äldre fungerar.

Först besökte vi Börje Hede som är chef för omsorgstandplejeln och fick mycket intressant information om hur mobiltandvården i Danmark fungerar.

I Danmark har man bedrivit mobiltandvård länge och det är kommunerna som har ansvar för att se till att de boende på sjukhemmen får tandvård. I Danmark finns ingen reform om uppsökande tandvård, som det finns i Sverige.


 Reformen om den uppsökande tandvården i Sverige innebär att alla som har ett omsorgsbehov större delen av dygnet har rätt till ett tandvårdstödsintyg. Läs mer här >>

Underlaget till detta intyg utfärdas ofta av en biståndshandläggare eller en sjuksköterska. Om man har ett tandvårdstödsintyg har man också rätt att få en munhälsobedömning utförd kostnadsfritt varje år.

 Efter det att de boende har fått en munhälsobedömning utförd upprättas ett munvårdskort. Detta munvårdskort är ett mycket viktigt redskap för dig som har ansvar för de boendes dagliga omvårdnad. På munvårdskortet framgår ;

– vad den boende har i munnen
– om man har egna tänder eller avtagbara konstruktioner
– om man behöver speciell hjälp på något särskilt ställe i munnen där det är extra svårt att hålla rent.

Jag som är tandläkare tycker att munvårdskortet skall förvaras på insidan av badrumspegeln (eller på liknande plats), så att du som skall hjälpa de boende med munvård lätt ser vilka rekommendationer som omsorgstagaren har fått. I många fall finns bara munvårdskorten i omvårdnadsjournalen och det är inte säkert att du som skall hjälpa till har tid att titta där.

LÄS MER:  Halvbra

För er som läser detta:
Skynda er nu att ta reda på var munvårdskorten finns.

Munvårdskortet är ett jätteviktigt redskap för att era boende skall få en bra livskvalitet varje dag.

Här kan du se ett exempel på hur de munvårdkort ser ut som Oral Care arbetar med >> 

 Att hjälpa de boende med munhygien är mycket viktigt, eftersom risken för undernäring ökar för äldre som flyttar in på ett äldreboende.

 Ungefär en fjärdedel av alla gamla som bor i särskilt boende är i riskzonen för att drabbas av undernäring. Läs mer här >>

Munhygien är viktigt för alla äldre. Både de med egna tänder och de som kanske inte har någonting alls i munnen. Många äldre är mycket muntorra som en följd av alla läkemedel de tar. Därför är det viktigt att du smörjer slemhinnorna och torkar rent i munnen med fuktad tork. De personer som har proteser i munnen löper större risk att få svampinfektioner och det finns även en ökad risk för att helprotesbärare kan få otäcka skavsår i munnen som är mycket smärtsamma.

Efter vårt besök hos omsorgstandplejeln styrde vi kosan mot Mariehjemmet, som är ett stort sjukhem i Köpenhamn  där Maria Hedin är chef. Vi blev väldigt väl mottagna och fick en rundvandring som vi sent skall glömma.

Först fick vi se det spännande rummet där man kombinerar tandvård, fotvård och hudvård. Sedan besökte vi köket där det doftade ljuvligt och där den absolut finaste maten, tillagad med mycket kärlek och omsorg, serverades.

På Mariehjemmet hade de inga problem med undernäring. Damerna i köket var mycket kunniga i näringslära och berättade för oss att man använde sig av speciella tabeller för att försäkra sig om att kosten som serverades var näringstät.

LÄS MER:  Halvbra

Uppe i matsalen var det vackert dukat med levande ljus, och om någon fyllde år så fick födelsedagsbarnet bestämma menyn.

De som arbetar på Mariehjemmet kan själva bestämma om de vill förgylla en kväll och bjuda de boende på lite vin. God mat kräver aktivitet, och Bowling turneringen på Mariehjemmet går inte av för hackor. Alla tävlar. De boende de som arbetar där. När vi var där skulle slutturneringen i Bowling hållas.

Så viktigt det är att lyfta blicken och ständigt försöka förfina och förädla sina kunskaper, oavsett vad man jobbar med.


Jag vill nu avsluta med en något som jag tror kan underlätta i din vardag. Försök att använda eltandborste när du skall utföra munvård på omsorgstagarna. Det underlättar din ergonomi och det blir mer effektivt än om du borstar för hand. Svårt demenssjuka patienter kan du först vänja in genom att låta personen i fråga hålla i eltandborsten och vänja sig vid ljudet och vibrationerna. Tveka inte, i fråga om allt som rör munnen, och lycka till.

Glöm inte att just din insats är jätteviktig för omsorgstagarens livskvalitet och näringsintag.

Nu önskar jag er en Glad Påsk och hoppas att ni tillsammans med oss gör allt för att alla omsorgstagarna i Sverige skall få en riktigt härlig Påsk.

I april åker vi till Japan för att lära oss mer om världens äldsta befolkning, samtidigt som vi besöker ett företag som har börjat med mobil tandvård.

Så missa inte nästa blogg då vi blickar ut i världen men till dess har du en viktig uppgift: Var är munvårdskortet?

LÄS MER:  Halvbra

Marianne Forsell VD och tandläkare Oral Care

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Många som bor i särskilt boende är undernärda"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.