Annons

Månadens topplista SEPTEMBER 2017

I alla sammanhang finns de där personerna som gör det lilla extra och tar ett kliv till. Ibland genom att anstränga sig hårdare än vi andra och ibland genom att göra något vi andra inte tänkt på. Eller för all del, göra det vi andra visserligen gör, men på ett smartare sätt. Fast oavsett vad det beror på, är det bra att de där personerna finns. För det är de som visar att det faktiskt är möjligt och det är de som inspirerar oss andra. Tack till er.

Varåsgoda, här är månadens topplista!

Lill

 

5. Vi pratar med och mer om demenssjukdomar. Både i det privata och i det offentliga. Det är inte lika hysch-hysch längre och vården av demenssjuka sker inte lika mycket i det fördolda som tidigare. Det är många som drivit på den förändringen, alltifrån anhöriga till forskare och naturligtvis den vårdpersonal som arbetar med demenssjuka personer. En som under många år har lärt oss mer om demenssjukdomar är sjuksköterskan och forskaren Helle Wijk. Bra och välförtjänt att hon nu får Silviahemmets stora forskningsstipendium.

4. I Härryda kommun låter man vårdpersonalen utbilda sina hundar. Så att hundarna kan göra nytta i hemtjänsten och på särskilda boenden. Vi vet att hundar (och andra djur) faktiskt kan vara en plusfaktor för de äldre och det här upplägget blir ju en plusfaktor även för personalen, som kan ta med sig hunden till jobbet. Fler och fler kommuner i Västsverige hänger nu på och testar samma sak.

3. Genom en satsning som kallas Vårdlyftet vill Piteå kommun hitta en möjlighet att både höja de timanställdas kompetens och säkra framtidsrekrytering, angelägna saker båda delarna. Man gör det genom att erbjuda utbildning parallellt med halvtidsarbete. Två år tar det. Sedan är man klar och erbjuds en tillsvidareanställning på heltid. Visst låter det som ett klokt upplägg?

2. Tekniken finns där. Klar att användas på alla möjliga olika sätt. I hemtjänsten i Ramsjö i Ljusdals kommun testar man nu ett nytt sätt att kommunicera med de äldre och deras anhöriga. Via en app ska man nu informera om aktuella händelser av olika slag. Både sådant som rör den enskilde men även om sådant som händer på orten. Det är väl ett utmärkt sätt att använda modern teknik på.

1. Fler och fler utmärkelser delas ut, även i äldreomsorgen. Och det är inte en dag för tidigt. För bra att de uppmärksammas, de där som gör det lilla extra och som därför inspirerar oss andra. Stort grattis till Ingela Brännehed, kock på Tubberöds äldreboende på Tjörn och som fått utmärkelsen “Årets seniorkock” och lika mycket grattis till Ann-Louise Bergquist, som är frivilligsamordnare i Huddinge kommun och där tilldelats “Äldreomsorgens kvalitetspris”.

LÄS MER:  Veckans nyhetsbrev, den 21 maj 2020

Bli den första att lämna en kommenter på "Månadens topplista SEPTEMBER 2017"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.