Annons

Man får dricka hur mycket kaffe man vill i Timrå, men hur är det där du arbetar?

Häromdagen stod det i Aftonbladet att de boende på ett äldreboende i Timrå bara får dricka två koppar kaffe om dagen. Aftonbladet hade fått nys om saken och åkte naturligtvis dit. Reporten tog med sig kaffe och bullar, bjöd generöst och pratade med personal och boende och frågade vad de tyckte om det nya kaffebeslutet.  Det är förskräckligt, sa någon. Man skäms, sa någon annan. Och visst, förskräckligt, fast betydligt färre än så, hade det ju varit. Och skämts hade man ju gjort. Om det hela hade varit sant vill säga. För det var det inte.

Själv blev jag bara trött när jag såg Aftonbladets artikel. Tänkte att det här stämmer inte. Den politiker eller den tjänsteman som beslutar om max två koppar kaffe om dagen, den personen finns inte. För politiker vill bli omvalda och det blir man inte om man skär ned på kaffet och som tjänsteman är man tillräckligt smart för att veta att kaffe och smörgåsar i obegränsad mängd är en ren investeringen i de äldres hälsa. Problemet är ju sällan att de äldre äter för mycket, problemet är ju det motsatta. Artikeln måste bygga på en missuppfattning, tänkte jag.

Men när jag senare pratade med andra i min närhet, och med myndig och självklar stämma sa att sådant här förekommer inte i Sverige, kafferansoneringar existerar inte, så var de inte alls lika övertygade som jag. Varför skulle inte det förekomma, undrade någon, och då blev jag osäker, för inte sjutton kan jag vara säker på det. Därför ställer jag nu frågan till er: Får de som bor på äldreboenden i din kommun dricka hur mycket kaffe de vill? Besvara gärna frågan i enkätrutan i nyhetsbrevet, eller skicka ett mejl till mig, så får vi se hur det är med den saken. // Lill lill@minsektor.se

LÄS MER:  Halvbra

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

12 Comments on "Man får dricka hur mycket kaffe man vill i Timrå, men hur är det där du arbetar?"

 1. Stig Nedavaska | 4 mars, 2010 kl. 06:42 | Svara

  Hej
  Jag är chef för Basens vårdboende i Malmö.
  Här förekommer inga ransoneringar av mat eller dryck. Tvärtom, vi använder exempelvis mycket näringsdryck om vi märker att våra vårdtagare har svårt att tillgodose sig maten. Vi lagar även all vår mat själva.

 2. Gunnar Brolin | 4 mars, 2010 kl. 07:13 | Svara

  Det här inlägget om indraget kaffe har Du fått från en artikel i Aftonbladet, eller hur? Artikeln om den hemmaboende,kränkande,stjärtnypande och bajssmetande mannen eller kvinnan, den var också kommen från Aftonbladet, efter vad jag minns. Det säger ganska mycket om vad en journalist kan ställa till med. Om det nu är samma reporter??

 3. Hos oss äts och dricks det av allt och alla.
  Skulle vi räkna ut förbrukningen av livsmedelsintag skulle alla vårdtagare äta för 4 personer, artikeln låter som en protest från personal som är ombedda att betala sitt kaffe och den mat de åtnjuter på arbetsplatsen.

 4. Vad låg bakom detta beslut?

 5. Helene - Malmö | 4 mars, 2010 kl. 08:08 | Svara

  På våra äldreboenden lägger vi stor omsorg och mycket tid på de äldre skall ha ett gott liv. I ett gott liv är god mat och dryck en väsentlig ingrediens. Därför uppmuntrar och motiverar vi till ett så stort och njutbart intag som möjligt :0)

 6. Gruppboende-Karlstad
  Det är ju måltiderna som är en höjdpunkt i tillvaron, god hemlagad mat och trevligt sällskap, och ransonerar kaffe gör vi inte,( det är för gott att avstå.=)

 7. Hos Attendo Care äldreomsorg är fikastund och måltidsstunderna en av höjdpunkterna... | 4 mars, 2010 kl. 09:55 | Svara

  Att vara äldre innebär att guldstunderna är extra viktiga. En av dessa guldstunder kan vara fika med speciellt kaffe och nybakat tillsammans med människor som gör det lilla extra för trivseln och samvaron.

 8. Elle - Trollhättan | 4 mars, 2010 kl. 13:49 | Svara

  På vårt gruppboende får man dricka så mycket kaffe man vill. I vår kommun arbetas det mycket med kost och måltidens betydelse i vardagen.

 9. Det klart att de gamla får dricka kaffe så mycket de vill…..

 10. Rob,Norberg | 5 mars, 2010 kl. 11:59 | Svara

  Hos oss bjuder kommunen både personal och våra pensionärer på kaffé, så mycket man vill.
  Mat-och fikastunder uppskattas av många.

 11. Som fritidspolitiker i Timrå (dock inte i socialnämnden) så kan jag meddela att allt bygger på ett stort missförstånd. Journalisten på Sundsvalls Tidning läste det han/hon ville läsa och struntade i resten. Direktivet handlade om att hur personalen skulle räkna på inköpen för att göra veckoinhandling, precis som du och jag gör när vi åker och gör vår veckoinhandling.

  Socialnämndens ordförande P-A Frisk uttalade sig i Radio Västernorrland P4 i fredags och sa samma sak. Vill våra pensionärer dricka mer kaffe eller ha några mackor till så är det alldeles självklart att de ska få det!

 12. Där jag jobbar har vi ett bord står dukat med kaffe, skorpor, citronvatten o saft nästan hela dygnet. Finns alltså kaffe att få eller ta själv hur ofta som helst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.