Annons

Malmö stad säkrar tryggheten för sina äldre

Effektivare planering, jämnare arbetsfördelning inom arbetsgrupperna och minskad stress bland de anställda. Det är några av effekterna sedan hemtjänsten i Malmö införde Tietos planeringssystem Laps Care.

– Laps Care är det största som hänt hemtjänsten på 25 år. Tidigare har vi varit en organisation som utgått från oss själva. Tack vare Laps Care har vi kunnat vända på det och utgå från vårdtagaren, säger Bo Hansson, projektledare i stadsdelen Södra Innerstaden.

I ett pilotprojekt testar nu även ett minnesteam i Södra Innerstaden Tietos mobila hemtjänstrapportering Movit. En viktig del i projektet är användandet av digitala nycklar, vilket säkerställer att bara auktoriserad personal tar sig in i omsorgstagarnas hem.

– De digitala nycklarna ger en trygghet som värdesätts av alla, säger Johanna Lethin Jacobson, affärsansvarig på Tieto.

Planeringssystemet Laps Care finns sedan tre år i Malmös samtliga tio stadsdelar. Tidigare gjorde många av de 70-tal arbetsgrupperna inom hemtjänsten sin dagplanering med penna och papper. Det var tidskrävande, särskilt när någon var sjuk och allt måste göras om. Planeringssystemet lägger snabbt om schemat för alla när någon i gruppen saknas eller om en vikarie ska sättas in. Det tar även hänsyn till aspekter som personalens specialkompetens, vårdtagarnas behov och bästa resväg, vilket ger tidsvinster.

– Vi har fått en effektivare planering och en tydligare information till de anställda som utgår från vårdtagarnas önskemål, säger Yvonne Johansson, systemförvaltare inom äldreomsorgen och projektledare för införandet av Laps Care i Malmö. Läs mer här »

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Malmö stad säkrar tryggheten för sina äldre"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.